ForedragMorten Overgaard

Afhængighed og hjernen

Afhængighed er meget udbredt og berører alle mennesker i større eller mindre grad.

Alle kender til afhængighed af f.eks. cigaretter, alkohol eller stoffer, men mennesker bliver også afhængige af internettet, fjernsyn, sukker, kaffe, eller forskellige vaner, man tillægger sig..

Men hvad har disse ting til fælles – hvad er afhængighedens ”grundlag”? For at svare på dette spørgsmål, skal vi se på hjernens kemiske kommunikationssystem. Her opdager vi nemlig, at afhængighed grundlæggende er nøjagtigt det samme – uanset hvad, man bliver afhængig af. Foredraget berører også hvorfor nogle mennesker har lettere ved at blive afhængige end andre.

De fleste ved inderst inde, at deres afhængighed er uhensigtsmæssig og måske endda skadelig. For den afhængige, står fornuften i modstrid med biologisk styrede krav om tilfredsstillelse. Men ved at opnå kendskab til sin biologi, bliver det muligt for mennesker at tage kontrollen over sin adfærd uden at undertrykke hvem vi fra naturen er skabt til at være.

Varighed: Foredraget kan bestilles til at vare mellem 1 og 2 timer, afhængig af hvor grundigt de enkelte undertemaer skal diskuteres.