ForedragRené Karpantschof

BZ: Danmarks vildeste ungdomsoprør

Kom helt tæt på Danmarks nok vildeste ungdomsoprør med dette insider-foredrag om 1980ernes BZ-bevægelse. Hvordan var det fx at være midt i rasende gadekampe med brændende politibiler og skarpe pistolskud? Det kan sociolog og forfatter René Karpantschof fortælle, for i sine unge år levede han selv som fuldblods BZ’er.

BZ stod bag et hav af rent ud sagt fandenivoldske protester. Fx den totale ødelæggelse af Sydafrikas Konsulat. Plyndring af supermarkeder for at uddele gratis mad til fattige. Besættelse af Københavns Rådhus hvor BZ’erne tømte overborgmesterens barskab og røg hans cigarer. Og ulovligt nøgenløb gennem Strøget indsmurt i ketchup og remulade. BZ’erne forargede selvsagt mange, men bragte også smilet frem da de snød 1.000 kampklædte betjente ved at flygte gennem en hjemmelavet tunnel.

René Karpantschof oplevede det meste fra forreste række, og han kan derfor også fortælle noget om hvad i alverden, der fik ham og hans med-BZ’ere til at gøre alt det.

I foredraget giver René Karpantschof et levende indblik i livet som husbesætter uden for loven, arbejdsmarkedet og traditionelle familieformer. Han fortæller ærligt om, hvordan BZ for ham både var håb og skuffelse. Håb om at opleve ægte fællesskab, det frie liv på egne præmisser og det intense i at kæmpe mod uretfærdighed og for ’den gode sag’. Men også skuffelse over fællesskab der splittedes, friheden der alligevel var begrænset, og visioner der aldrig blev virkelighed.

BZ’erne gav ’fingeren til systemet’, og forsøgte intet mindre end at bryde helt ud af det etablerede samfund. Det gjorde de ved ulovligt at besætte tomme bygninger for at skabe selvstyrende ’fristeder’ for alternative livsformer. Ligesom slumstormerne, Christiania og Ungdomshuset.

BZ’erne havde ingen forkromet organisation, penge eller uddannelse. Alligevel formåede de at engagere et kaotisk ungdomsmiljø til topmotiveret indsats, der gjorde deres sag til nationalt samtaleemne og flere gange tvang politikerne til forhandlingsbordet. Stik mod hvad mange tror, så opnåede BZ faktisk konkrete sejre, der kan ses i det københavnske byrum i dag.

Omstændighederne var ekstreme, men som mennesker lignede BZ’erne mange andre. Måske vil nogle foredragstilhørere ligefrem genkende noget af BZ-ånden i sig selv, fx ønsket om mere fællesskab, frihed og magt over sit eget liv?

Varighed: 2 timer inkl. pause, spørgsmål og debat. Eller efter aftale.