Foredragsholder

Foredrag om livet som feltpræst

Du har måske set Herrens Veje på DR1. En af historierne handler om præstesønnen August Krogh, der under arbejdet som feltpræst involveres i en krigshandling hvor han skyder en kvindelig civil.

Det er muligvis inspirationen til denne historie I nu kan booke på Foredragsportalen? Victor Greve er nemlig feltpræst (og almindelig præst) og har været udstationeret i Afghanistan. Efter hans hjemkomst ramte hans historie medierne under overskrifter som:

”En dansk feltpræst har deltaget aktivt i krigen i Afghanistan. Med håndgranater og automatvåben har han været med til at forsvare en dansk militærlejr. Desuden har han deltaget i en offensiv mod Taliban”.

Det førte til en sigtelse fra auditørkorpset og en rundtur i den danske mediemølle, hvilket meget vel kan have været baggrunden for Adam Prices historie om sønnen i Herrens Veje.

Under overskriften Med livet som indsats kan I få et interessant indblik i livet som feltpræst i det danske forsvar. En såkaldt nonkombattant, der alligevel er med hvor det sker og som skal træffe hurtige beslutninger, der kan have afgørende konsekvenser.

Der er dog også en fredeligere side af Victor Greve og den indgår i hans andet foredrag. Her tager han pulsen på det at være dansker med udgangspunkt i hans oplevelser som sognepræst for det danske mindretal i Tyskland. Kombineret med en opvækst i Sønderjylland i bagagen har han stor indsigt i det danske mindretal – set fra begge sider af grænsen.

Han berører andre emner omkring ‘danskheden’, som hvad kræver det for det enkelte menneske, før det kan kalde sig dansker? Er det sproget – er det en følelse for Danmark, for det danske demokrati og ytringsfriheden – sindelagsetik – historiebevidst, – eller måske kan det siges meget præcist: skik følge eller land fly?

Du kan læse mere om Victor Greve. der trods en pacifistisk, kommunistisk og ateistisk opdragelse blev feltpræst her.