Om musikkens påvirkning af mennesket auditivt, følelsesmæssigt, motorisk og sprogligt, og hvorfor vi overhovedet er udstyret med evnen til at lytte til, forstå og udøve musik. Med udgangspunkt i den nyeste hjerneforskning fortæller Peter Vuust om, hvorledes musikerhjernen ændrer sig gennem et langt livs øvning, strukturelt og funktionelt, med speciel fokus på, hvordan musikere kommunikerer gennem musik, samt hvad vi potentielt kan bruge denne fascinerende ny videnskab til.
I forlængelse af foredraget, og som en levende understregning af musikkens formidable virkning på den menneskelige hjerne, spiller Peter Vuust eventuelt koncert med sin trio med Alex Riel på trommer og Henrik Gunde på klaver.
Menneskets musikalske udvikling.
I foredraget fortæller Peter Vuust om musikkens sociale betydning, om hvordan musikken finder de menneskelige følelser og om dens rolle i menneskehedens udvikling.
Musik er et biologisk fænomen. Det viser moderne hjerneforskning, der har påvist at musik udløser dopamin i hjernen, et euforiserende stof, der vækker følelsen af nydelse hos os. Musik finder på den måde vej ind i hjernens belønningscenter. Belønningscenterets funktion er at give os en følelse af velvære og nydelse, hver gang vi gør noget, der er godt for vores overlevelse.
Peter Vuust tager udgangspunkt i en biologisk tankegang og fortæller om menneskets musikalske udvikling. Musik synes at have en vigtig plads i menneskehedens udviklingshistorie. Man har endnu ikke fundet en menneskelig kultur uden musik, og det ældste kendte musikinstrument er 40.000 år gammelt.
Peter Vuust fortæller også om musikkens psykologiske aspekter, bl.a. om de seks måder, hvorpå musik kan finde vej til vores følelser: hjernestamme-reflekser, evaluerende betingning, emotionel smitte, visuel forestilling, episodisk hukommelse og musikalsk forventning. Alle disse veje er dele af det komplekse puslespil, der udgør musikkens påvirkning af den menneskelige hjerne.
Hvordan bliver lyd omdannet til følelser? Med udgangspunkt i den nyeste hjerneforskning fortæller Peter Vuust om lyd og musiks påvirkning af den menneskelige hjerne og om hvilke områder af hjernen, der aktiveres af lyden fra bestemte produkter og musik fra reklamefilm.
Foredraget handler også om, hvad der gør, at vi godt kan lide noget bestemt musik, og om hvorfor musiksmag varierer fra menneske til menneske.
Øvelse gør mester. Alle ved, at man skal øve sig i lang tid for at blive rigtig dygtig til noget. Og man skal bruge meget mere tid – tusindvis af timer – hvis man skal være en mester på sit felt. De færreste ved imidlertid, hvordan man tilrettelægger sin øvning, så man får størst muligt udbytte af sine anstrengelser. Det er, hvad dette foredrag handler om: Hvordan man øver sig – i at øve sig.
I dette foredrag fortæller Peter Vuust om optimale trænings- og øvestrategier. Peter Vuust trækker på sine erfaringer som musiker, musikpædagog, forsker og sportsudøver på højt niveau. Fra hjerneforskningen henter Peter Vuust viden om, hvad der sker med hjernen, når musikere øver sig, og fra idrætsforskningen henter han viden om øveteknikker og tidsforbrug. Til sidst i foredraget fortæller Peter Vuust om nogle af de fremtidsperspektiver, som den nyeste hjerneforskning åbner for musikeres øvning.
Foredrag om ledelse.
Hvordan bliver du en god leder?
Ifølge Peter Vuust handler det om tre ting: lytte, lære, lede. Du skal lytte: Træn din lydhørhed, vær til stede i situationen og lyt til kritik. Du skal lære: Talent er ingenting uden træning, vær god til detaljen, men glem aldrig de store linjer. Du skal lede: Du er komponisten, men du skal slippe kontrollen for at få et godt resultat, og du skal kunne improvisere sammen med dine medarbejdere.
Fra Peter Vuusts hjerneforskning kommer indsigter om hjernens udvikling og aldring, emotionelle processering og indlæringsstrategier. Det handler om hjernens anatomi og funktioner, forudsætninger for læring, og neurokemiske motivations- og belønningsmekanismer. Under dette ligger nogle generelle principper og mekanismer, der sikrer, at vi, som biologiske væsener, har helt exceptionelle forudsætninger for at lære og forandres – det vi kalder hjernens plasticitet – alt sammen grundlæggende for bedre at kunne overleve.
Foredraget henvender sig til alle ledere, der ønsker at blive rigtig dygtige til noget – både alene og sammen med andre.