PERFEKTION ER EN ILLUSION, og det ved vi godt, men de seneste 20-30 år er der sket en stigning i presset for at være perfekt. Perfekt for at være lykkelig. Perfekt for at være en succes på studiet, jobbet, i privatlivet og i den personlige branding i diverse udstillingsvinduer i den digitale verden. Perfekt for at være værd at elske. Men hvor stammer dette perfekthedspres overhovedet fra?
Foredraget tager os videre fra den individualistiske forbrugs- og selvudviklingskultur og foreslår håndgribelige refleksions- og dialogøvelser, som fordrer en bæredygtig og fællesskabsorienteret samudviklingskultur. Værktøjer som kan tages i brug med kollegaer, familie og venner, for at styrke relationer, fællesskab og samarbejde. Der er ingen mirakelkur, når vi taler om perfektionisme, men vi ved at perfektionisme står i diametral modsætning til kreativitet og innovation, der ofte er ønskelige kvaliteter i en foranderlig verden. Foredraget opfordrer til refleksion, samtale og derigennem mere hensigtsmæssige handlemønstre, når jagten efter perfektion tager overhånd og leder til mistrivsel.
Baseret på den japanske filosofi Wabi-sabi og håndværkstradition Kintsugi samt viden fra den positive psykologi, gives der i dette foredrag 12 bud på sammen at finde veje til at leve fuldt ud og med et balanceret fokus på: Trivsel. Kærlighed. Kreativitet. Opbyggelige relationer. Fællesskab. Flow. Glæde. Selvværd. Nærvær. Frihed. Mening. Mod. Styrker. Foredraget tager afsæt i bogen af samme navn: Skønheden i det uperfekte: Hvordan vi slipper fri af tidens perfekthedskultur.
Sanne Østergaard Nissen stiller i dette foredrag spørgsmålet: Hvad er det perfekte liv for dig? Og hvornår er du helt perfekt? Hvordan vil du overhovedet vide om du er det? Tendenser som perfektionisme, hyperkompleksitet, social sammenligning, stress og øget fokus på præstation kan gøre det vanskeligt at finde ro, balance, selvværd, nærvær og livskvalitet. Omvendt har vi aldrig haft større forudsætninger for at trives. Trivsel og vejen dertil er på én og samme tid meget kompleks og helt enkel.
Foredraget er til dig, der har et ønske om mere trivsel i det daglige. Det er også interessant for dig, som har et ambitiøst menneske i dit liv, som du gerne vil hjælpe til mere trivsel og overskud, og giver øvelser til hvordan I sammen finder veje ud af perfektionisme og til øget trivsel. Under foredraget sættes perfektionismetendensen under lup med særligt fokus på uhensigtsmæssig perfektionisme. Der gives definitioner af perfektionisme, symptomer og årsager og bud på hvorledes tendensen til uhensigtsmæssig perfektionisme kan forebygges og mindskes.
Undervejs i foredraget faciliteres dialog og småøvelser. Få derved svar på om du har tendens til perfektionisme – både den hensigtsmæssige og den uhensigtsmæssige form. Lær at kende forskel, så du kan identificere, hvornår det er en positiv drivkraft, og hvornår du snubler i den uhensigtsmæssige perfektionismes tankefælder og handlemønstre.
Til dette foredrag får du viden om, hvad der sker med mennesker, når deres verden ændres – enten fordi der sker ændringer på arbejdspladsen eller i privatlivet. Hvordan reagerer mennesker på stress og usikkerhed, hvad tænker de, og hvordan skal man som leder møde dette? Hvad gør man før, under og efter krisen har lagt sig? Er der noget man skal være særligt opmærksom på, og hvordan kommer man videre på den bedst mulige måde og plejer sit mentale helbred?
Vi lever i en foranderlig verden. Virksomheder og organisationer står konstant overfor mindre eller større omvæltninger. Der skal hyres og fyres. Systemer og procedurer laves om. Kunder kommer og går. »Forandring fryder«, siger vi. Men gør det nu også det? Helt grundlæggende bryder vi mennesker os ikke ret meget om forandringer.
Vi er vanedyr, og kan i det store hele godt lide genkendelighed. Det giver tryghed og forudsigelighed. Når vi siger at forandring fryder, mener vi i virkeligheden at variation fryder. Adspredelse fryder. Når der sker store forandringer pirres vores perfektionisme og selvværdsfølelse. For med forandringer hører også manglende kontrol, ligeledes frygten for om er god nok og har kompetencerne til at løse de(n) nye opgave(r). Det skaber stress.
Foredraget giver viden og konkrete redskaber til at trives og pleje det mentale helbred i forbindelse med større og mindre forandringer. Vi trives og er motiverede, når vi føler os som piloter i eget liv, og når vi føler os kompetente og har gode mennesker omkring os: Autonomi, kompetence og tilhørsforhold. Det gælder i privatlivet, på arbejdspladsen og hvor vi ellers slår vores folder i livets arenaer. Vaner rimer på planer. Men når planerne ændres, så må også planerne. Foredraget opfordrer til refleksion, samtale og derigennem mere hensigtsmæssige handlemønstre, når forandringens vinde blæser.
Kreative processer er rodede. Paradoksalt nok så er perfektionisme et voksende problem i en verden, hvor der forventes af os, at vi er omstillingsparate, nytænkende, kreative og innovative. Perfektionisme er hæmmende for kreative processer, da frygten for at fejle og ”dumme sig” kan overskygge modet til at skabe og handle på sine kreative indskydelser.
Til dette foredrag fortæller Sanne sammen med musikeren Morten Rolskov Westergaard, hvad det vil sige at turde stå ved sig selv og sin kreative skaberkraft. At turde dele sin sårbarhed i kreative værker. At turde formidle hvad man har på hjerte, selvom man frygter de andres dom. Vores største og hårdeste dommer sidder nemlig mellem ørerne på os selv.
Foredraget med den musikalske formidling sat på videnskabelig formel, giver dig et skub til at vove modet til at være uperfekt. Modet til at turde stå ved dig selv og din kreative skaberkraft. Det er kreativt mod. Foredraget er velegnet til mindre eller større arrangementer og kan også arrangeres med efterfølgende danseorkester.