Georg JulinForedrag

Hvor blev den danske humor af?

Georg Julin bifald

Hvor blev den danske humor af? – kommunikation for alle aldersklasser.

Smilet er den korteste afstand mellem to mennesker”, sagde Victor Borge. Humor nedbryder afstanden, og dermed forståelsen for mange livsvigtige emner mellem mennesker. Der er dog flere opfattelser af hvad humor eller satire egentlig er for et begreb, og Georg Julin fokuserer i foredraget på, hvilken vej den danske humor er gået i tiden fra omkring 1950 og godt 40 år frem. I den tid hvor de elektroniske medier for alvor nedbrød grænserne for hvad humor tidligere var betegnelsen for.

Det tydeligste udtryk for humor er latteren, der adskiller mennesket fra andre skabninger, omvendt er latteren, fx den skadefro, ikke altid udtryk for humor. Satire er derimod en kunstnerisk, gerne humoristisk genre, der latterliggør og udleverer mennesker – og deres dumhed og unoder. Formålet er at underholde og revse ved at udstille mange former for tåbelighed eller uretfærdighed. Ofte med det formål at forbedre eller bekæmpe de tåbelige menneskers magt.

Undervejs i foredraget bliver der afspillet en række karakteristiske indslag, og givet eksempler på vittigheder der engang var både ærbare og provokerende på en genial måde der fik publikum til at tænke i flere dimensioner af indholdet – ikke mindst på sig selv i situationen.

Et underholdende men også oplysende foredrag, hvor Georg Julin kigger ind bag skabelsen af humor og satire – med egne oplevelser og erfaringer.