Finn TarpgaardForedrag

Foredrag 3: Kaj Munk – den søgende kritiker

finn tarpgaard bifald e1565691076102

Kaj Munk var dramatiker og kendt i hele Norden i 1930’erne og 1940’erne. Han havde samtidig en skarp pen i sine samfundskritiske artikler, – også når det gjaldt det danske samfund. Specielt var han en åbenlys kritiker af nazismen og jødeforfølgelserne. Han blev myrdet af den tyske besættelsesmagt 4. januar 1944.


page1image49762160

Ud fra en positiv kritisk tilgang til Kaj Munk og hans forfatterskab indeholder foredraget fortællinger og anekdoter, der forsøger at kaste lys over digterpræstens liv og forfatterskab. Hans forhold til demokratiet og begrebet martyrium, bliver der også søgt et svar på.

Andre personer i samtiden, f. eks. fra modstandsbevægelsen, bliver inddraget for at sætte Kaj Munks betydning i perspektiv. Især modstandsmanden Chr. Ulrik Hansen og hans forbindelse til Kaj Munk vil blive berørt.

Foredraget vil derfor være krydret med lokale anekdoter, som er med til at give et alsidigt kendskab til digteren, skribenten og præsten Kaj Munk. Du vil gå fra foredraget med et levende og alsidigt billede af en spændende og stærk personlighed.

Du vil opleve spændvidden fra humor og latter til yderst alvorlig og rørende beskrivelser. Kaj Munk forstår at røre os dybt inde. Han levede selv i spændvidden mellem det livsglade og dybt alvorlige. Den der elskede at drille og den der påtog sig at hjælpe, når folk for alvor havde behov.

Desuden forsøger jeg at give et svar på, hvorfor interessen for Kaj Munk i disse år er stigende flere steder i verden.

Referencer

“Vi havde inviteret Finn Tarpgaard til en sogneaften her i sognet og bedt ham fortælle om Kaj Munk. Det blev en aften, vi aldrig glemmer, fordi det blev en strålende aften. Tarpgaard fortæller uimponeret og medlevende, så han har greb om forsamlingen. Det har han selvfølgelig også af en anden grund: Han er inde i sit stof på kryds og tværs, hvorfor Tarpgaard leverer et fremragende folkeligt foredrag.

Efter foredraget går man klogere hjem, og man går også oplivet hjem, for man har gennem Tarpgaard været sammen med Kaj Munk og man har fået indsigt i væsentlige sider af Munk og hans virke.” – Pastor Elna Lasthein og organist Niels Martin Lasthein, Sdr. Omme

Ågård Frimenighed hørte et meget spændende og medrivende foredrag af Finn Tarpgaard om Kaj Munk. Finn Tarpgaard er en meget levende og nærværende fortæller, der efterfølgende fik mange roser og tilkendegivelser fra forsamlingen. Finn kan varmt anbefales til en højskoledag eller foredragsaften.” – Henrik Jensen, Ågård Frimenighed

Finn Tarpgaard er en fantastisk fortæller og foredragsholder. Han har en sjælden evne til at gøre sit stof levende, nærværende og aktuelt. Finn bruger hele sin krop, når han fortæller eller holde tale, og man oplever straks et kæmpe engagement. Jeg har mange gange hørt Finn holde taler eller fortællinger … altid er man en oplevelse rigere efterfølgende. De varmeste anbefalinger herfra.” – Jesper Emil Sørensen, forstander på Gudenaadalens Efterskole.