Mehran ZandianForedragsholder

Mehran Zandian

mehran_zandian-bifald

Mehran er både kogebogsforfatter og kunstner. Han er en inkarneret kok, der brænder for historierne bag madkulturen. Med udgangspunkt i sin kogebog "Mine Persiske Livretter" fortæller Mehran om sit fødeland Iran og deler ud af anekdoter, historier og ikke mindst opskrifter fra barns ben til nu.

Mehran Zandians historie

Hans historie er en anderledes historie om Iran. En, som man efterhånden ikke kan associere med dette land længere. For den handler nemlig ikke om kvindeundertrykkelse, krig, vold og traumatiserede mennesker på flugt. Det er en historie om Mehrans opvækst under de fredelige og glade tider i Iran.

I årtier er Vesten blevet bombarderet med den ene sørgelige nyhed efter den anden fra Mellemøsten og herunder Iran. Nu fortjener danskerne, at høre om den fredelige side af Iran. Om hvordan det var, at leve i Iran, før islamisterne overtog magten. Hvordan eller hvornår livet igen kan blive normaliseret i Iran og resten af regionen. For der sker nemlig rigtig meget i Iran, ud over det man ser og hører i medieboksen!

Tiden gik bl.a. med uendelige dukkerter i det behageligt varme saltvandshav og opdagelser af nye skjulesteder og legepladser inde i de grønne villakvarterer med labyrinter af palmer og eksotiske blomster. At spille pool, bordfodbold og pingpong i sportsklubben og nyde iskolde smoothies, shakes, sodavand, is, deep pan-pizza eller en burger på vores stamsandwichbar. Hver aften blev der spillet og sunget persisk pop og traditionel musik i udendørskabareten ved stranden, og lidt længere nede lå diskoteket, hvor det yngre publikum gav den gas til den lyse morgen. Det var på det dansegulv, jeg fyrede mine første officielle dansetrin af ...

Et gammelt iransk ordsprog lyder: "Fjender kan ikke spise sammen". I det øjeblik man sætter sig omkring et bord, opstår der sympati. Også på et ubevidst plan. Det at dele mad med hinanden handler om at give hinanden gaver.

Workshops med Mehran

’Det Persiske køkken’

Mellemøstlig mad er meget mere end shawarma, humus, falafel og baba ganoush. De retter kendte vi ikke engang i Iran. Mehrans første falafel, nogensinde, fik han i København!

Mehran præsenterede i 2016 det persiske køkken i form af street food i en nyere version. Resultatet blev en food truck med persisk street food. En underfundig kombination af opskrifter med et moderne visuelt udtryk og ikke mindst høje kvalitetsråvarer.

Det, han elsker ved det persiske køkken, er de simple kombinationer af råvarer. Kunsten er, at man stadigvæk skal kunne smage råvarerne, uden at maden bliver overkrydret eller for stærkt. Persisk mad er nemlig ikke stærk. Derudover er det et super sundt køkken! Det er et “flødeløs” køkken. Selv desserterne laves uden fløde. Smagen fremkaldes ofte igennem krydderurter og syrlige bær og frugter. Syrligheden er nemlig kendetegnet ved det persiske køkken.

For Mehran er det at lave persisk middag ligesom at læse et persisk digt. Meget poetisk og harmonisk. Duften af safran, rosenvand, soltørrede limes. Et øjeblik af lykke!

Send dine smagsløg på en eksotisk rejse igennem det persiske køkken med dets friske krydderurter, grøntsager og syrlige elementer. Vi kommer omkring nogle af de mest populære mazzeh (småretter), persisk umami, kashk, den magiske safran fra Iran med sin solgule farve og persisk rosenvand, som hyppigt bliver brugt i de delikate desserter. Vi vil også løfte sløret for hemmelighederne bag den perfekte polo, som er persisk dampet ris med sprøde rischips.