ForedragJohn Andersen

Nordvestpassagen – om søvejen nord om Amerika

Søvejen nord om Amerika, den såkaldte Nordvestpassage, er I de seneste år blevet aktuel pga. den globale opvarmning med deraf mindre is og mulighed for at kommer fra Europa Kina på en hurtigere og dermed billigere måde. 

Men den historie er på ingen måder ny. Den danske konge Chr. IV satte den unge kaptajn Jens Munk afsted med 69 mænd på to skibe, afsted i kampen om at finde den nye søvej. Jens Munk kom tilbage med et skib og 2 mand, resten var døde af skørbug. En dramatusk historie som forfatteren Thorkild Hansen har skrevet en klassikser om. Det er også her at polarforsknings største tragedie fandt sted.

I 1846 under Franklin Ekspeditionen, hvor 129 mænd omkom på mystisk vis. Sidst var det den norske polarforsker Roald Amundsens som I 1903 som styrede sit lille skib Gjøa med kun 6 mand gennem ishavet til berømmelse.

I 1988 gennemførte Polarforskeren og eventyreren John Andersen sammen med nordmanden Vidar Sie den første og hidtil eneste kajaksejlads gennem den is fyldte Nordvestpassage. Ekspeditionen varede i alt 9 måneder og der blev fundet historiske rester fra tidligere ekspeditioner og varder fra den berømte 5 Thule Ekspedition som Knud Rasmussen gennemførte i 1924. 

(Velegnet til virksomheder – f.eks. motivation, peptalk, teambuilding og andre erhvervsemner, institutioner, biblioteker, gymnasier som temaindlæg)

Varighed: normalt 2 timer, men kan kortes og forlænges efter behov