Ditlev NissenForedrag

FN’s verdensmål og omstilling til bæredygtige samfund

FN’s 17 verdensmål og lokalsamfund, der over en årrække har omstillet til bæredygtige bo- og livsformer, giver inspiration til, hvordan vi kan handle, så alle mennesker får en anstændig tilværelse, så klimaet og miljøet stabiliseres, og rovdriften på klodens ressourcer standses. Lykkes det ikke, bliver udviklingen med en klimaforskers ord ”styg og fæl”.

I 2015 vedtog FN 17 verdensmål under overskriften Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development. Verdensmålene er en opfordring til alle verdens ledere, virksomheder og civilsamfund om at omdirigere menneskeheden i en bæredygtig retning.

Overalt på Jorden viser økosamfund og omstillingsbyer, at det er muligt at omstille til bo- og livsformer der er præget af høj livskvalitet, lav miljøbelastningen og lokal udvikling. Med godt 50 økosamfund, og flere er på vej, er Danmark det land i verden med flest økosamfund i forhold til landets størrelse, i førertrøjen.

Verdensmålene og omstillingsbyernes civile tilgang til udvikling, har stor lighed med vores tradition for folkeoplysning og livslang læring. Udfordringen er at finde ud af, hvordan kommuner og traditionelle boligområder kan beriges af erfaringerne, så det opleves som øget livskvalitet at omstille til bæredygtige samfund.

Foredragsholder Ditlev Nissen har været engageret i økosamfundsbevægelsen siden 1993. Han har i 20 år undervist i og faciliteret bæredygtig udviklingsprocesser i fællesskaber og lokalsamfund. Han er med i COMPASS, et forskningsprojekt hvor forskere og praktikere i 2017-2018 undersøger, hvordan miljøbevægelser påvirker vores adfærd, normer og samfundsinstitutioner.

Varighed: 1 time (plus tid til spørgsmål og dialog).