John AndersenForedrag

Rundt om Grønland

john-andersen-bifald

Eventyrer, forfatter og arkitekt John Andersen har været så mange gange i Grønland, at han ikke ved hvor mange – 40 til 50 gange, lyder hans bud. Gennem næsten 50 år har han udforsket de barske kyster, krydset indlandsisen på ski tre steder, mærket den storslåede natur på egen krop – fra kajakken – og udviklet et nært forhold til grønlænderne.

Målet for kajakekspeditionerne har ikke været at slå rekord om at være den første eller hurtigste. Grønlands natur kan være meget barsk og hvis man ikke lytter til naturens åndedræt kan det let går meget galt. På de 6 store rejser rundt om Grønland over en periode på 6 år, har vi ikke returbillet, men er styret fuldstændig af naturens luner. Baggrunden for at anvende kajakken har bl.a. være at finde hidtil ukendte inuit bopladser langs de Grønlandske kyster. Betingelserne for os i dag er de samme som for hundrede eller tusinde år siden – hvor kan vi gå i land og hvor kan vi rejse telt. Så ligger de gamle tomter præcist der hvor vi er gået i land.

John Andersen har på seks ekspeditioner padlet rundt om Grønland sammen med tre grønlændere og tre danskere. Foredraget tager udgangspunkt i Johns bog Rundt om Grønland.

Billederne i bogen danner omdrejningspunkt for historier, anekdoter og eventyr, der spænder over såvel en årrække som vidt forskellige områder. Der er beretningerne om kajakture og de barske bjerge i det vilde Østgrønland, fortællingerne om grønlænderne, bygderne og fangerne i det smukke Vestgrønland og anekdoter om Thule og ekspeditionerne i den barske natur i Nord- og Nordøstgrønland.

Velegnet til efterskoler, gymnasier, foreninger med interesse for Arktis og Grønland, underholdning og eventyr.

Varighed: normalt 2 timer, men foredraget kan forkortes og forlænges efter behov