For tiden arbejder hun på antologien Socialstatens excesser: fagligt funderet systemkritik. Her deltager forskere og fagfolk, debattører og politikere med bidrag til en forståelse af, hvorfor det ikke er nogen brandgod idé at kaste rundt med børn og gøre dem kunstigt forældreløse.
Sara Høyrup interviewer og redigerer. Bogen udkommer på Forlaget Refusenik.
Spanske ballader
Sara Høyrup holder foredrag om spanske forhold rundt omkring i Danmark og organiserer elementer i studieture sydpå. Sara Høyrup har været på foredragsturné i Jylland om Catalonien-konflikten og holdt foredrag på Odense Centralbibliotek om Spanien i EU under det spanske EU-formandskab i 2023. Hun har skrevet en miniserie om særligt farverige kriminalsager på spansk grund og en anden om Barcelonas berømte Boqueria-marked, som kan læses på sarahoyrup.com/diktatoren-er-dod/
Hun har siden 2002 modtaget et stort antal gymnasieklasser, kommuner og foreninger såsom DEO på sine egne tagterrasser i skiftende byer. Hun har arrangeret foredrag om separatisme og økonomi, arkitektur og miljøforbedring i Barcelona og Sevilla og Bilbao. Hun har organiseret besøg på spanske gymnasier og samarbejdet med lokale konsuler. Hun tog en spansk specialist i migration med til Danmark på en foredragsturné på universiteter og gymnasieskoler.
Sara Høyrup kombinerer sine fagligheder og fungerer både som interviewer og tolk under foredrag på fremmedsprog. Hun udgav i 2024 sin oversættelse af bogen De andre catalanere om baggrunden for den etnolingvistiske konflikt i området.
Sara Høyrup var spanienskorrespondent for Magasinet Europa 2017–21. Hun deltog under løsrivelsesforsøget i debatter på DR Deadline og TV og udgav kronikker i Weekendavisen og Kristeligt Dagblad og debatindlæg i fagbladet Journalisten og Sjællandske Nyheder, Arbejderen og Kritisk Debat. Hun fulgte op med analyser i Dagbladet Information og POV International og interviews i Sociedad Civil Media og i sit eget program ¿Ahora qué, Cataluña? Hun fungerede som fixer for Divya Das fra TV2 Nyheder under det catalanske regionsvalg lige efter nationalstatens midlertidige magtovertagelse – og for Radio24syv efter terrorangrebet på Ramblaen få måneder før.
Vores alle sammens EU
Hvad er der på spil i demokratiets glaspaladser i Bruxelles og andre EU-byer? Er vi på vej mod en samlet europæisk stat? Og hvilken forskel gør det, hvad vi stemmer?
Kan vi nå at redde klimaet? Hvad er Qatargate? Hvad er svingdørsfænomenet? Og hvilken rolle spiller lobbyer i den Europæiske Union? Fungerer afgrænsningen yderst til højre stadig som bolværk mod alt det, som vi nødigt ser overtage Europa på ny? Fungerer PETI efter hensigten? Hvad er PETI overhovedet? Og hvad er det for noget med klagesager mod danske politikere?
Sara Høyrup har arbejdet som tilkaldetolk i EU-institutionerne siden 2012 og har som borger forsøgt at anvende deres klageveje over nationale misforhold. Hun kan (i eget navn og uden at repræsentere andre end sine egne politiske dilemmaer) tale klarsprog om det intrikate væv af institutioner med mærkelige navne. Hun kan fortælle sobert og neutralt og kun en lille smule sarkastisk om: hvem der bremser naturgenopretning og klimatiltag, hvem der ærgrer sig over ikke at være alene om at ville redde kloden, hvem der taler om transparens men stemmer imod gennemsigtighed, og hvem der råber højt men ingen forskel gør.
Har staten gode forældreevner?
Statens indgreb i familielivet er et emne, som Sara Høyrup holder foredrag om siden 2020. Hun har fx besøgt en kirkeforening for hørehæmmede med skrivetolke på og deltaget online hos en damesammenslutning. Foredraget om forholdene på børneområdet oplyser og ryster og kalder på forandring.
Sara Høyrup har udgivet digtsamlingen Hjemfalden til Jante: klagesange fra tvangsfjernelsernes tid på Poetiske Bureau. Hun præsenterede bogen med oplæsninger i forlagets lokaler og online, og også digtoplæsninger kan man bestille her på portalen.
Baseret på sin omfattende faglige viden og sine egne smertelige erfaringer uddrager Sara Høyrup en principiel essens af indgrebene, der forveksler børns tarv med systemets selvtjenende interesser: et system, som gerne glemmer alt om god praksis og ikke engang formår at holde sig inden for lovens vide rammer af slap elastik.
Kan maskiner tolke?
Nej, ikke endnu. I alt fald ikke tilforladeligt – og hvem tør løbe an på overbevisende opspind om, hvad der egentlig bliver sagt på originalsproget?
Tolkning foretages stadig af mennesker, og det er tolkenes hverv, som dette foredrag handler om. Det er et foredrag for unge, der skal vælge karrierevej – og for andre, der bare gerne vil fortså, hvordan mundtlig oversættelse fungerer.
Der sker dialogtolkning mellem borgere og stat på socialcentre og lægeklinikker, politistationer og i domhuse. Der sker mødetolkning mellem professionelle til møder og ved domstolene. Og så er der kursustolkning og tolkning af kundeundersøgelsers kakofoni.
Sara Høyrup ejer og driver tolkebureauet Tolkene.dk siden 2011. Hun er uddannet konferencetolk og sprogmagister, certificeret simultantolk ved EU-institutionerne, har erfaring fra Europol og Eurojust og arbejdede 2002–18 som politi- og domstolstolk i tre lande. Hun har oversat fra syv sprog for danske aviser 2004–21 og oversætter stadig romaner.
I regi af sit kursusudbud Tolkeskolen oplærer hun nye tolke i tolketeknik og tolkeetik.
ALLE FOREDRAG FÅS PÅ DANSK, ENGELSK OG SPANSK