Virus og mennesker har altid kørt et parløb. Med jævne mellemrum er virus dukket op i en ny forklædning og har bredt sig i verdens befolkning. Flere pandemier har udryddet op mod halvdelen af jordens befolkning.
Skal vi spotte en kommende trussel, skal vi se ud i dyrenes verden.
Beregninger har vist, at der formentlig findes over 800.000 virus i dyr, som kan forårsage sygdomme, og vi kender kun til 262 af dem. Hvad resten har at byde på, kan vi jo kun gætte på.
I 2019 dukkede Covid-19 op blandt mennesker oprindeligt at have levet hos flagermus i 100-vis af år, men via en mellemvært, som endnu ikke er fundet, fandt virus vej til mennesker.
Og i dag tager det blot nogle ganske få døgn at få spredt en virus hele jorden rundt, mens det for 500 år siden tog flere år.
Covid-19 har været en god generalprøve, men slipper vi lige så heldigt næste gang?
Forestil dig en virus, som smitter via luften, som Covid-19 gør, men med en inkubationstid på 1-2 uger og med en dødelighed på 10% eller mere. Et skrækscenarie til fremtiden, måske?
Men den virus er der ude et sted. Spørgsmålet er blot om den finder vej til mennesket og i så fald, hvornår?
Hvis du er nysgerrig på mere viden om dynamikken bag pandemier, vores erfaringer med tidligere pandemier, og hvor vi står henne i dag, så book mig til et foredrag, hvor jeg fortæller meget mere i form af eksempler og letforståeligt sprog.