– er mentaltræning en del af løsningen?
Vi ved, hvad der skal til for at løse klimakrisen, men vi gør det ikke. Problemet er psykologisk.
Vi ved, at vi ikke skal spise oksekød, men vi gør det alligevel. Vi ved, at vi skal flyve mindre, men vi fortsætter ufortrødent med rejser til den anden side af kloden. Hvad er det for psykologiske mekanismer, der er i spil, der holder os fra at leve bæredygtigt?
Dette foredrag handler om klima, psykologi og mentaltræning. Hvordan skaber vi den menneskelige og mentale forandring, der skal til, for at vi lykkes med den grønne omstilling? Hvordan ændrer vi vores syn på det gode liv, så vi kan begynde at leve på en måde, hvor vi ikke ødelægger vores omverden? Hvordan lærer vi at hæve os ud af, hvad der er bedst for os selv og handle for helheden og det fælles bedste? Meget peger på, at der er brug for et psykologisk skifte. At vi har brug for grundlæggende at forandre, hvad vi ser som det gode liv. Samfund består af mennesker, og hvis vi ikke forandrer os som mennesker, kan vi heller ikke forandre samfundet. Kan ældgamle mentaltræningsmetoder som meditation, mindfulness og yoga, der løfter mennesker ud af det, de identificerer sig med, være med til at gøre det muligt at forandre samfundet? Er mentaltræning en nøgle i den grønne omstilling?
Disse spørgsmål zoomer vi ind på i dette foredrag, hvor publikum er aktive deltagere og medskabere. Vi laver simple mentaltræningsøvelser og undersøger på egen krop, hvad de kan bruges til i en verden ramt af klimakrise. Vi ser på nyere psykologisk forskning, der peger på at forbrug, luksus og selvcentrerethed ikke gør os gladere, tværtimod. Og vi hiver den gamle superstar filosof Michel Foucault frem og ser, hvorfor han mente at spiritualitet var vejen til at forandre samfundet.