Dette foredrag er til alle som interesserer sig for menneskets oprindelse og historie. Foredraget tager udgangspunkt i romanen ”Mennesker og tyndskræller”, der er skrevet med baggrund i de nye teorier om Neandertalerne. Det er ikke en forudsætning at have læst bogen.
I foredraget om Mennesker og tyndskaller” ser vi nærmere på de nye og aktuelle naturvidenskabelige opdagelser og teorier omkring Homo neanderthalensis, der tilsyneladende var en ren Europæisk underart af Homo Sapiens.
Romanen kan ses som et opgør med den tidligere dogmatiske forskning, der i høj grad så ud til at tjene vores antropocentriske selvforståelse, der fik et dyk med Darwin. At vi nu ikke længere skulle være de eneste tænkende åndsvæsener, er ikke let at rumme.
Som professor Bjørn Thomassen skrev i Kristeligt Dagblad, så rejser Neandertalerne en debat om menneskets særegenhed. ”Alle de ting, vi normalt peger på, når vi skal definere vores menneskelighed, det gjorde neandertalerne også – så hvad adskiller dem i grunden fra os?” Michaels roman rejser kun yderligere spørgsmål.
Hvis vi Homo Sapiens Sapiens ikke er de eneste tænkende mennesker, der har gået på denne jord, bør vi så indlemme Neandertalerne i vores slægt?
Stod vi i virkeligheden bag den første kolonisering af et europæisk fangerfolk, som skete i verdenshistorien?
Er vi her i 2024 parate til at anerkende Neandertalerne som vores medmennesker?
Under foredraget kommer vi ind på nogle af romanens kulturkritiske tematikker, der rejser spørgsmål om vores humanistiske selvforståelse som moderne mennesker.
Afslutningsvis sætter vi emnet ind i et større tænkt perspektiv og bliver måske lidt flyvske. Hvilke erfaringer kan vi tage med os, hvis vi atter skulle møde nye civilisationer denne gang uden for jorden?