Bolden er verdens bedste legetøj og fodbold er det mest populære spil i verden. Alle (næsten) – høj som lav – interessere sig for det simple spil. Ofte meget lidenskabeligt. Fodbold er følelser, fællesskab, forretning, foreningsliv, job og meget mere.
Hvor end man er i verden tales der fodbold. På den lille cafe’, på stamværtshuset, frisørsalonen, i skolen, på arbejdet, til mormors fødselsdag osv. Da Danmark i 1992 blev Europamester vakte det genlyd overalt i verden. Hvordan kunne det ske, at et hold, der kom med på afbud, med spillere der kom direkte fra ferie, kunne vinde EM?
Som den hollandske mestertræner Rinus Michels sagde ” det var ikke fordi Danmark havde de bedste spillere, men fordi det var det bedste HOLD”.
Hvorfor var vi det?
Hvordan skabe et vinderhold?
Man skal tvivle om alt, men tro på meget. Utallige bøger og kurser beskriver, hvordan du som træner/leder får succes, men et er teori noget andet er praktik.
En topklasse fodboldtræner/manager skal konstant håndtere relationer til bestyrelse, fans, spillere, modstandere, medier, medarbejdere, agenter, familie m.m. Han er under konstant overvågning og skal hele tiden være i stand til at forklare og forsvare sine dispositioner. Der er kontant afregning hver uge – tabellen lyver aldrig!
Med baggrund i 30 års trænererfaring vil jeg fortælle, hvordan jeg som klubtræner på højeste niveau i Danmark og som landsholdstræner i Danmark, Singapore, Jordan, Armenien og Tanzania har skabt vinderhold i vidt forskellige kulturer.
Hvad kendetegner et vinderhold?
1. Hvor skal vi hen og hvorfor?
Et vinderhold er godt organiseret. Strategien for hvordan man når det/de fælles mål er klar. Alle har en jobbeskrivelse der gør, at enhver kan yde sit bedste i forhold til egne styrker og svagheder.
Det forudsætter en leder med visioner, overblik og evnen til at tænke strategisk.
2. Sæt holdet!
På et vinderhold er der en stærk følelse af sammenhold – team spirit! Man nyder det og føler sig forpligtet til at yde sit bedste. Man er motiveret til succes.
Den gode leder skal forstå at motivere sine medarbejdere siges der, men er det nu rigtigt? Motivation er en livsstil på og uden for banen.
Påstand: En spillers karakter er mindst ligeså vigtig som hans kunnen. Den gode leder samler på de ”rigtige” folk!
Hvad kendetegner ”de rigtige folk”/et talent?
3. Styr processen!
Den svenske top-træner Sven Göran Ericsson udtalte i sin tid som træner for Benfica: ”Jeg skal ikke lære spillerne at spille fodbold. Det kan de, ellers var de ikke her. Mit job er, at får dem til at spille som et hold”
Hvordan får du dygtige, talentfulde mennesker til at arbejde sammen – spille som et hold? Eller sagt på en anden måde: Hvordan får du egocentriske spillere (multimillionærer) til at arbejde sammen – spille som et hold? Hvordan får du dem til at forstå og acceptere, at kun ved at gøre hinanden gode, er der chancer for at nå målet?
Svaret er ”enkelt”: det drejer sig om evnen til at kunne kommunikere. Det kræver, at man kender sine spillere (medarbejdere) og ikke mindst, at man kender sig selv.
Et vinderhold er i stand til at udvikle og forbedre sin præstation gennem en åben, ærlig og konstruktiv evaluering /feedback.
Hvordan du som leder skaber et ”vinderhold”, er i høj grad et spørgsmål om mandskabsbehandling – menneskekundskab!
Hvor svært kan det være?
Et er at arbejde i Danmark noget andet er at arbejde i udlandet – i en anden kultur!
Med praktiske hændelser fra min hverdag vil jeg belyse/beskrive hvorledes jeg har arbejdet med mine hold og hvilke udfordringer jeg har mødt:
Hvad betyder det at være innovativ, at gøre tingene på en anden måde? Hvorfor vandt vi EM 92. Hvordan sætte en mand af holdet? Hvordan motivere spillerne? Kan personligheds tests bruges? Hvordan håndtere pres fra omverden? (Præsidenter – medier – fans) – Hvad gør man, når man ikke får sin løn? – Hvordan spiller religion en rolle? – Hvordan kommunikere, når man ikke taler sproget? Hvordan er det at blive fyret? Og meget mere.
Mange billeder/video kan illustrere, hvad jeg taler om.
Mit udgangspunkt er selvfølgelig fodbold, men med mindre jeg bliver bedt om det, taler jeg ikke om fodbold. Det er en fortælling om de oplevelser jeg har haft i forbindelse med mit job som træner/leder i så forskellige lande som Danmark, Singapore, Jordan, Armenien og Tanzania. Sagt på en anden måde – min livshistorie. (Har været i mere end 125 lande)
Afslutningsvis – eller undervejs – vil det være naturligt at komme ind på, hvordan mine oplevelser har påvirket mit syn på den verden vi lever i. Fodbold er proletariatets sport, så jeg har set livet som det leves af den almindelige singaporeaner/armenier/jordaner og tanzanier, men samtidig også været sammen med prinser og præsidenter. Uddannelse, korruption, demokrati, ytringsfrihed, klima, integration m.m. vil være nogle af de ting jeg vil kommentere på.