Terror, krig, kvindeundertrykkelse, atomaftaler og traumatiserede mennesker på flugt. Triste overskrifter, som er blevet kendetegnet for Mellemøsten og herunder Iran.
Den iranskfødte kogebogsforfatter og kunstner Mehran Zandian fortæller med udgangspunkt i sin kogebog, Mine Persiske Livretter, en helt anden historie om sit fødeland. En, som man efterhånden ikke kan associere med dette land. For den handler nemlig om hans opvækst under fredelige og glade tider i Iran. En livsbekræftende historie om stærke og frigjorte iranske kvinder og mænd. Om et smukt land med storslået varierende natur og en overdådigt madkultur.
Med sine billeder og historier fortæller Mehran om hvordan det var at leve i Iran dengang. I en tid, hvor iranske piger cyklede med bikinier på promenaderne langs det smukke Kaspiske Hav, og hvor det var obligatorisk, IKKE at bære hijab på stranden.
Det er en historie om håb – Mehrans og mange iraneres – at Iran snart kan rejse sig fra 40 års undertrykkelse og isolation. Hør hans bud på hvordan livet i Iran og Mellemøsten igen kan blive normaliseret.
Mehran byder på hjemmelavet persisk marcipankonfekt fra sin kogebog.
Mehran underviser i persisk madlavning hos Meyers Madhus på Nørrebro i København og holder kurser og foredrag om Iran og det persiske køkken rundt omkring i landet. Han kom til Danmark da han var 16 år gammel i starten af 80’erne.
Oplev det farverige persiske køkken i selskab med den kogebogsaktuelle Mehran Zandian. En persisk middag kan virke overdådig, nærmest teatralsk, med sine farverige risretter, grillet lam, gryderetter, dips, salater og søde sager. Ofte spiser man det hele nærmest samtidig, så der er god tid til at drikke og danse.
Kogebogen har været en tilbagevendende drøm, hvor han har ønsket at fortælle om mit fødeland Iran, med maden i centrum. En særdeles personlig kogebog med opskrifter, anekdoter, poesi og fotografier af Irans smukke landskaber. Mehran har selv stået for fotografi, grafisk design, tekster og ikke mindst tilberedelsen af retterne.