Afghanistan tur/retur” er en fortælling om livet som professionel soldat i frontlinjen i Afghanistan, med de hårdeste kamphandlinger danske soldater har deltaget i, siden 1864.

En fortælling om hverdagen i Armadillo (danskernes forreste lejr i Greenzone/Helman). Alt fra vask af tøj på den gamle måde – 55 graders varme – Camel Spiders – Selvmordsbombere – daglige kamphandlinger med Taliban – tab af kammerater – frygt – adrenalin – nærdødsoplevelser.

Men også det at komme hjem igen, og tilpasse sig en hverdag – med PTSD som fast følgesvend.

Foredraget har til formål, at give indsigt, viden og muligheden for at eleverne kan stille spørgsmål om livet som soldat i frontlinjen. Oplægget er delt op i to dele:

  1. Fortælling og fremvisning af billede/video materiale. 60-90min (efter ønsket tid). Fortællingen omhandler beslutningen om udsendelsen, opgaverne som kampsoldat i fronten og livet efter man kommer hjem.
  2. Spørgsmålsrunde. Eleverne kan stille spørgsmål som de har forberedt, eller opstår undervejs. Morten medbringer også soldatens udrustning, som eleverne kan prøve.

Foredraget stiller skarpt på en kampsoldats overvejelser og oplevelser. Følgende emner vil f.eks. blive omtalt:

Psyken bliver testet hele tiden, og man udvikler sig. Men krig stopper ikke når man fjerner fingeren fra aftrækkeren, krigen kan også rase i sindet og i sjælen.

Foredraget kan også gennemføres på engelsk.