Hvorfor skal de bestemme alting nede i Bruxelles? Hvad ved de overhovedet om, hvad der er brug for i Danmark? Og hvem er det egentlig, der bestemmer i Unionen? Hvad vil det sige at være en Kommission eller et Råd? Hvad er forskellen på parlamentets udvalg og de udvalg, der har deres egne adresser?
Vi er selv som land en del af det magtapparat, som sammen beslutter tiltag på de områder, hvor det giver bedst mening at arbejde sammen – fx om klima og migration. EU-kommissionen er den europæiske “regering”, og “den høje repræsentant” fungerer som udenrigsminister for Unionen. Rådet er det andenkammer, hvor landenes regeringer repræsenteres direkte. EU er ikke en forbundsstat, men har træk fra en forbundsstat. Parlamentet har med tiden fået større magt, og her foregår arbejdet i en række udvalg – ikke at forveksle med de rådgivende organer, som også kaldes for udvalg. (På engelsk og de latinske sprog er termerne for udvalg og kommission sågar enslydende, hvilket giver udfordringer i simultantolkningen til dansk.)
Sara Høyrup forklarer EU, så det er til at forstå.
Siden Ukrainekrigens udbrud har hun arbejdet næsten hver uge i Europaparlamentet som tilkaldetolk. De forudgående ti år har hun også tolket møder i Ministerrådets arbejdsgrupper, Regionsudvalget og det Økonomiske og Sociale Udvalg, Europol og Eurojust. Hun taler på egne vegne og repræsenterer ingen, og hun citerer selvsagt ikke fra møder bag lukkede døre – faktisk webstreames både udvalgsmøder og plenarer offentligt for dem, der orker. Sara Høyrup har en indsigt og et overblik som få og følger europæisk politik tæt.