Vi bliver nødt til at forholde os til ETIK omkring vores færden og brug af naturen. Det er etik for alle naturbrugere. Er der efterhånden plads til os alle på de stadig mere og mere indskrænkede naturarealer vi har i Danmark? Kan jægere, vandrere, orienteringsløbere, mountainbikere og almindelige familier finde ud af at dele den natur vi har tilbage? Kan vi være derude på samme tid og på de samme steder, eller skal der ændres på den frie adgang, der er tradition for her i landet?
Thorkild stiller en række spørgsmål omkring det stigende pres på naturen og kommer med forslag og tanker om et mere bæredygtigt og naturvenligt brug af naturen.
Blandt mange brugere af naturen er kritik af hinandens opførsel ofte ilde set og skaber konflikter; især vores manglende respekt for dyr og natur medfører konflikter mellem forskellige opfattelser af hvad der rigtigt og hvad der er forkert. Jægerne skal tage stilling og forholde sig til etikken i den måde de driver jagten på. Mountainbikerytterne har også et etisk ansvar, når de færdes i naturen og mange steder på følsomme tidspunkter forstyrrer dyrelivet. Vandrerne har altid set sig selv som de mindst skadelige, men et voldsomt stigende antal vandrere færdes i dag døgnet rundt i naturen uden gammeldags vandrer-filosofi og ornitologerne føler en fortrinsret til at nærme sig vores sårbare fugleliv uden hensyn til krænkelser af freden for især de sjældne fugle.
Den enkelte skal være parat til at tale om det. Ingen har fortrinsret, selvom mange føler de har det.
Kommunerne er gået all in på turisme i naturen. Når vi ser de tiltag, der kommer fra de kommunale og statens naturforvaltere er de udelukkende baseret på ønsker om vækst; en forbrugsorienteret tankegang. Pakket ind i pæne floskler om at det er godt for borgerne at komme ud i naturen. Det handler om flere turister og flere events ude i naturen. Der er sjældent nogen stillingtagen til, om det er godt eller skidt eller om det er etisk forsvarligt overfor naturen og dyrelivet. Blot det tiltrækker turister.
Siden Corona er interessen for at komme ud i naturen steget samtidig med at vi får mindre og mindre naturarealer. Så der kommer flere og flere mennesker til mindre natur. Vores adfærd er ændret fra en stille picnic i skovkanten til længere ture ud i landskabet og ophold i længere og længere tid; overnatninger var en sjælden aktivitet for blot to årtier siden, nu er der næsten lige så mange shelterovernatninger som hotelovernatninger i Danmark. Vi skal diskutere denne udvikling seriøst og åbent samtidig med, at vi skal tage et etisk ansvar overfor dyrene og naturen.
Uanset hvilken type naturbruger vi er er det nødvendigt at tage stilling, at få mere viden og så opføre sig derefter. Dannelse og ordentlighed bør gælde for alle som færdes i naturen.
Det er helt nødvendigt, at vi genskaber respekten for naturen, dyrelivet og miljøet. I foredraget kommer Thorkild med ideer og forslag til hvordan vi ændrer den situation vi er kommet i.