– Hvor er jeg, hvor vil jeg hen og hvordan vil jeg komme der?
Udvikling starter som regel med, at der er nogle omstændigheder, der har ændret sig i ens liv. Det kunne for så vidt være både i ens privatliv, som det kunne være i ens arbejdsliv. Principperne for udvikling er de samme. Noget har ændret sig. Det kan være ydre omstændigheder, der er blevet anderledes, eller det kan være indre omstændigheder. Der opstår et behov for at noget skal ændres, udvikles.
Den første fase af udviklingsforløbet handler om afdækning, kortlægning og strategi. Her gælder det om, at finde ud af hvor man er i de nye omstændigheder, hvor man gerne vil hen og hvordan man gøre det bedst muligt. Det er starten på en spændende rejse mod noget nyt, hvor nogle enkelte fix-punkter kunne være nyttige at sigte efter.
Dette foredrag vil tage udgangspunkt i fire helt afgørende spørgsmål:
- Hvorfor er det lige den bestemte ting man ønsker udvikling imod og ikke en anden? Hvordan kan man vide, at det er den rigtige, mest nyttige? Ofte når man begynder at overveje baggrunden for sine ønsker, er der som regel et mere fundamentalt ønske bag det første.
- Hvordan opnår man bedst de nye ting man ønske i sit liv? De fleste mennesker handler på baggrund af rutiner, vaner og forudantagelser. Ofte gør vi som vi plejer når vi vil bevæge os et nyt sted hen. Måske er der en ukendt vej vi endnu ikke har set. Er der en lettere, mere holdbar end den vi ved første moment kunne tænke os frem til?
- Al udvikling er båret af motivation. Det er en helt fundamental drivkraft i vores udviklingsprojekt. Vi er drevet af vores behov og et ønske om udvikling, men hvordan motivere vi bedst sig selv? Er udgangspunktet at motivere sig selv væk fra noget, f. eks frygt for stilstand, eller er udgangspunktet at motivere sig selv hen mod noget, f. eks nyt liv, glæde, udfordringer? At kende sine motivationsfaktorer er vigtigt for at man lykkes med sit udviklingsprojekt.
- Som man siger, så er der to muligheder i livet. Enten har man en plan eller også bliver man del af andres planer. At skabe positiv udvikling står og falder ofte med, at man har lagt en plan for det der skal ske. En strategi, hvor man inddrager både det der kan gå godt og det der kan gå skidt. Hvor meget skal man egentlig styre selve udviklingsprocessen? Hvad er bedst, en skrap eller en mere løs styring, der muliggør at man kan finde nye perspektiver undervejs i sin proces?
Vigtigst af alt er dog. De frø man vælger at putte i jorden har potentiale til, at ændre resten af ens liv. Hvilke frø man vælger, hvordan man vander og plejer dem, er afgørende for det endelige resultat.
Foredraget om kompas og kortlægning, er en del af en serie foredrag om mennesket, vilkår og udvikling som Lars arbejder med.