Er frihed det samme som ubegrænset adgang til muligheder? Bliver vi lykkelige af at opnå det, vi ønsker os? Og hvad er lykke og frihed egentlig?

Vi lever i et af verdens lykkeligste lande, og forskerne peger på, at årsagerne bl.a. skal findes i vores rige adgang til muligheder. Samtidig tyder meget på, at valgene gør os rastløse og stressede, fordi det kan synes op til os selv at skabe vores egen lykke.

I foredraget “Hvad kom først; lykken eller friheden?” forfølger Sarah Warny Berg Camus’ påstand om, at frihed måske netop er at turde bekende sig til valg, der begrænser os, og at erkendelsen af dette er en forudsætning for at opleve sig lykkelig.

Dette gør Sarah bl.a. gennem en beretning fra et ophold i en sekt i Argentina, hvor hun var vidne til en dogmatisk livsførelse, som her blev betragtet som forudsætningen for et lykkeligt liv. Hun bruger dette som modspejl til gængse værdier i vores samfund, og hun fremhæver prominente personer og historiske bevægelser, som, hun mener, har præget vores opfattelser af lykke og frihed – til en gotisk knude, der ikke kan løses, med mindre man løsner lidt på kravene til begge dele.