Kritik af regeringens nye kostråd

Kød er usundt – ikke?

I årevis er vi blevet tudet ørene fulde af advarsler mod at spise rødt kød.  Kød (især oksekød) skader klima, miljø og helbred, mens frugt og grønt gør det modsatte.  Men i virkeligheden er det omvendt:  Det er køerne, der passer på vores klima, miljø og helbred, mens planteproduktionen ødelægger de samme tre områder.

Køer kan redde verden

Fritgående køer lever stort set af regnvand, græs og ukrudt, de opbygger økosystemer, fremmer blomster og insekterne, og så binder de luftens CO2 i jorden.  Ernæringsmæssigt kan ingen grøntsag eller frugt måle sig med kød.  I 2.5 mill. år har vi som mennesker levet af kød, seafood og honning, mens planter har udgjort få procent af vores føde.

Ovenikøbet indeholder planter deres eget forsvarssystem, fytoaleksinerne, som vores fordøjelse ikke er gearet til.  Så udover, at vi har svært ved at optage planternes næringsstoffer, fytoaleksinerne kan gøre os syge på lang sigt.

Er alt i landbruget da ok?

Nej, det er det ikke.  Hverken økonomisk eller miljømæssigt har vi et sundt landbrug.  Monokultur og fabrikslandbrug viser os de værste sider af menneskelig overudnyttelse af naturen.  Men det er ikke kød, der er synderen, det er landbrugspolitikken.  Ideen om at køer skal leve af soja fra den anden ende af verden og stuves sammen på alt for lidt plads, er på alle måder usund.

Men uden køer og andre drøvtyggere, vil naturen sygne hel og miste biodiversitet.  Omvendt kan ørkener gøres grønne ved introduktion af kvæghold.  Igen peger erfaring og videnskab på det modsatte af, hvad medierne fortæller os.

Hvad er gået galt?

Hvorfor bruger regeringen kræfter på kostråd, der skal få os til at spise mindre kød og mere grønt, hvis præmissen er forkert?  Skulle alle danske diætister tage fejl?

Det er en længere historie, men ernæringsstudier bliver typisk udført gennem såkaldte epidemiologiske observationsstudier, hvor man over mange år observerer menneskers vaner og drager konklusioner derfra.  Men kan dog kun udlede korrelation, ikke kausalitet – dvs. man kan ikke sige, at det ene er årsag til det andet.  I dag, hvor man i stigende grad undersøger madvaner og livsstil gennem kliniske studier, er myterne om de uundværlige grøntsager og planteolier punkteret.