– Et foredrag om, hvordan man som dansker bedst bidrager til at nå FN’s 17 Verdensmål
Det handler om at gøre Verdensmål til ”Mine Mål”
Redder vi klimaet ved at droppe flyvning ?
Er det rigtigt at 1/3 af verdens mad går til spilde ?
Hvordan kan ens egne indkøb mindske fattigdom i verden ?
Foredraget “Mine Verdensmål” … ..er et helt nyt foredrag om FN’s 17 Verdensmål - tænkt til skoler – fra folkeskolens ældste klasser og op, foreninger, højskoler, firmaer og andre, som ønsker en introduktion til de 17 Verdensmål – med særligt fokus på, hvor du bedst som privatperson kan bidrage til, at vi når dem.
Dirchs baggrund er bl.a… ..at han i sommeren 2019 kørte med udstillingen ”Danmark for Målene” - en oplysningskampagne, som besøgte 48 byer. Her kunne han fornemme, at mange havde svært ved at overskue, om de faktisk kunne gøre en forskel - og hvad de bedst kunne gøre. Samtidig er der mange ”myter” i omløb - om f.eks. flyvning, elbiler og plastik.
Dirch prøver i foredraget - så faktabaseret som muligt - at pege på, hvor det hjælper at gøre noget, og samtidig prøver han at pille lidt ved nogle af myterne.
Indholdet af foredraget
• Først helt kort om baggrunden for Verdensmålene, og en hurtig gennemgang af alle 17 mål og 169 delmål i overskriftsform. Tanken er ikke, at man bagefter kan huske alle delmålene – men mere at give en fornemmelse af, hvad det hele handler om – at det er meget ambitiøse mål de 193 lande har sat sig – og at det handler om langt mere end klima.
• Så ser Dirch på, hvilke mål vi i Danmark allerede er rigtig langt med – hvor vi har langt igen – og hvilke vi kan hjælpe andre med. Og en forklaring på drivhusgasser.
• Resten af foredraget bruges på de områder, hvor han mener vi i Danmark kan bidrage allermest til at nå målene – og det handler – i overskrifter - primært om: Energi – Transport – Fødevarer og Forbrug (især tøj). Undervejs underbygger Dirch - hvorfor netop de områder har størst effekt.
Han “nørder” ikke ret meget … ned i enkelte detaljer. Målet er at give et grundigt overblik, så man – på et oplyst grundlag – kan vælge sig nogle indsatsområder i sin egen hverdag.
De områder kan man så selv sætte sig lidt mere ind i.
Dirch fokuserer mest på privatpersoner … .. men de fleste fokusområder kan nemt overføres til fx. foreningen eller virksomheden.
Ændrer du en adfærd hjemme, får du effekten fra 2-3 personer.
Ændrer du samme adfærd i foreningen, får du effekten fra måske 100 personer.
Foredraget kan evt. afsluttes med et gruppearbejde – kortere eller længere – hvor der tages hul på en snak om, hvad man kan gøre netop i jeres sammenhæng .. skolen, forsamlingshuset, foreningen, virksomheden, kirken…
Gruppearbejdet kan slutte med, at resultaterne i stikord afleveres til en tovholder – eller vi kan samle op i fællesskab.
Foredraget varer ca. 2 timer samt en pause undervejs + evt. tid til spørgsmål og gruppearbejde bagefter.
Foredraget ledsages af en PowerPoint og der er det vigtigt, at salen kan mørklægges i passende grad.
– Hvad har Kronborg og Den Kinesiske Mur til Fælles ?
Begge er på UNESCO’s liste over 1100 steder i verden, som har så stor betydning, at de skal bevares for eftertiden – de er blevet Verdensarv – de er med på UNESCO’s World Heritage List.
Danmarks dåbsattest, verdens største skibssætning, et kæmpe pusle-spil i Jelling, 34 konger og dronninger på ét sted, kontrol af Østersøen i 400 år og Danmark som stormagt og magtcentrum i Nordeuropa.
Det er emner, der kommer i spil, når Dirch giver baggrunden for, hvorfor Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke, Kronborg, Parforcejagt i NordSjælland, Stevns Klint, Christiansfeld, Vadehavet, samt Illulisat Isfjord og 3 andre lokaliteter i Grønland, er så unikke, at de er optaget på UNESCO’s liste over Verdensarv. De dermed kommet i samme liga som fx Taj Mahal, Pyramiderne og Peterskirken i Rom. Næsten alle danskere kender stederne – og mange har besøgt dem – men de færrest er nok helt klar over, hvor stor en rolle især Jelling, Roskilde og Helsingør har spillet i både dansk og nordeuropæisk historie. Det er noget af den baggrundsviden Dirch Lind prøver at formidle på en let tilgængelig måde – ledsaget af en masse billeder. Foredraget giver samtidig et rids af godt 1000 års danmarkshistorie.
UNESCO og Verdensarven…
Foredraget præsenterer først kort UNESCO, FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur, og kriterierne for at komme med på verdensarvslisten
Listen tæller over 1100 steder i 168 lande – og omfatter monumenter, bygninger, kulturlandskaber og naturområder.
Alle repræsenterer de på hver sin måde noget helt unikt og enestående i verden.
Verdensarv i Danmark…
Herefter gennemgås de danske steder, som er med på listen, hvorfor de er blevet optaget. Forhåbentlig får Dirch fortalt nogle ting du ikke vidste i forvejen, ting som måske vil give dig lyst til at besøge stederne – eller besøge dem igen.
Hovedvægten vil ligge på Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke og Kronborg.
Flere vil med i det fine selskab…
Til sidst præsenteres kort de kandidater i Danmark, som er indstillet til optagelse – bl.a. Det er Frederiksstaden i København og Molerklinterne ved Limfjorden.
UNESCO’s mål med arbejdet er at skabe indsigt i – og fascination af verdens kulturelle og naturmæssige mangfoldighed.
Dirch er ikke historiker, arkæolog eller biolog – men vil gerne i tråd med UNESCO’s mål om indsigt og fascination – give tilhøreren en større viden om de danske verdensarvssteder – og dermed forhåbentlig inspirere til at besøge dem – og se på dem med andre øjne – og måske besøge nogle af de mange andre steder i resten af verden.
Foredraget varer ca. 1 time og 45 minutter, samt en pause undervejs.
Foredraget ledsages af en masse billeder og det er vigtigt, at salen kan mørklægges i passende grad.
- En fortælling om 3 danskeres tur på 350 km gennem Peru’s højland.
I foredraget fortæller jeg om oplevelserne undervejs bl.a.;
- Om 3 danskere, der satte sig et mål; at tage til Peru, købe lamaer og heste og derefter som de første danskere, at gøre turen til Amazonflodens udspring på bjerget Mismi i 5500 meters højde – og nåede det.
- Om den 350 km lange tur gennem et af Perus mest afsidesliggende områder. Et område uden veje, el og telefon, hvor husene er lavet af ler med tage af græs og, hvor alt arbejde foregår med håndkraft.
- Om mødet med den fattige landbefolkning, der lever af og med lamaer og får. En befolkning, som aldrig eller kun sjældent møder udlændinge, og derfor ofte er meget skeptiske og mistroiske, men som også kan være utroligt gæstfrie.
- Om landsbyen, hvor det lokale hjemmeværn havde os omringet hele natten, fordi de troede, vi var terrorister fra “Den Lysende Sti”.
Foredraget ledsages af en masse billeder og lidt musik og foredragsholderen medbringer en række effekter bl.a. en sadel.
Foredraget varer ca. 1 time og 45 minutter, samt en pause undervejs, og evt. tid til spørgsmål bagefter.
P.g.a. de ledsagende billeder er det vigtigt, at salen kan mørklægges i passende grad.