“Mine 12 veje til liv – om at få liv i livet” er essensen af Finns bog af samme navn, som udkom i efteråret 2021.
At opleve, at man har ”liv” i sit liv, handler i stor udstrækning om energi. Om man lever sit liv på 4 eller på 2 motorer – eller måske kun 1 – udgør forskellen mellem at føle at man lever sit liv fremfor blot at gennemføre sit liv.
Følelsen af livsenergi handler i høj grad om at give sine indre impulser betydning. Hvis man ”slukker” for sine indre impulser, hvad enten det er noget man mærker, føler eller tænker, formindskes livsenergien. Livslysten.
I foredraget fremlægges en vifte af eksempler fra litteraturen, fra egne klienter samt fra Finn Nørbygaards eget liv om, at livslysten kan genfindes, hvis man føler man har mistet den.
På forunderlig vis oplever mange, at der skal en livskrise til for at opleve at livsgnisten vender tilbage.
En rød tråd igennem hele foredraget er, at noget at det mest livgivende i menneskelivet, er humor!
Finn Nørbygaard fortæller om gode og dårlige tider, om op- og nedture, og hvordan du bliver stærkere af modgang.
Finn Nørbygaard beretter ærligt og ligefrem om sit liv og sine drømme. Fra barndommen som adoptivbarn i Esbjerg, hvor klassekammeraterne blev hans første publikum. I mødet med Jacob Haugaard startede en tour de force i dansk showbiz, som foreløbig har varet i mere end 30 år.
Han fortæller åbent om berømmelsens for- og bagsider, om succeserne og fiaskoerne, om mentaltræthed og om den betydelige formue, som fulgte i kølvandet på at være en af landets mest kendte entertainere.
Et særligt afsnit handler om oplevelserne omkring IT Factorys kollaps og herunder reaktionerne på at miste hele sin formue på en enkelt dag.
Med sin mangeårig uddannelse som psykoterapeut folder Finn Nørbygaard sine personlige erfaringer med at møde en voldsom krise ud, så de komme til at omhandle almenmenneskelige erfaringer.
Varighed: 60 minutter. Eller 2 x 40 minutter, hvor de sidste 40 minutter er med spørgsmål fra publikum.
Overgangen fra et arbejdsliv til et liv som pensionist, åbner udviklingsmæssigt op for en energiomlægning. Nemlig et skifte fra præstation til refleksion. Og dermed indsigt.
Et nedsat og forandret livstempo afføder for mange desuden en overraskende følelse, nemlig taknemmelighed. At man ikke i nævneværdig grad har følt den tidligere, skyldes ikke utaknemmelighed. Den skyldes, at taknemmelighedsfølelsen kræver at vi nu kan mærke efter; den kræver ro for at kunne fylde i vores krop.
Seniorlivet giver adgang til et væld af følelser som indtil nu har ”ligget på lager”.
På samme måde er det med indsigten i ens personlige liv. Indsigten står nu overfor en gylden periode. At det sker nu i vores liv er ikke tilfældig. Vi har ikke kunnet ”få fat i den” før, for man kan ikke skynde sig at få indsigt. Den følger af ro og refleksion.
Humor har et forunderligt væsen. Den kan være venlig, spids, provokerende, pjattet eller bare ligegyldig.
Man kan sammenligne humor med olien på en bil. Bilen kan godt køre med lav oliestand, men hvis den er helt tom, brænder motoren sammen. Humoren er en overlevelsesmekanisme, som vi alle sammen har brug for, selv om vi har sat den på lavt blus.
Finn Nørbygaard fortæller også om sit personlige arbejde med humor. Han giver en række eksempler på, hvordan hans fascination af de forskellige humorformer har ændret sig over årene.
Et afsnit handler om humor i reklamer. Da Finn Nørbygaard selv har medvirket i tv-reklamer for Tuborg Squash gives en række eksempler på, hvordan humor fungerer i reklamer.
Humorens mål er oftest latter. I foredragets sidste del kommer Finn Nørbygaard ind på nogle af de livgivende processer i kroppen, som latteren udløser.
Varighed: 1 time (plus spørgetid).
Inspiration er kreativitetens moder.
Ud fra egne erfaringen efter 25 år i "inspirationens tjeneste" fortælles om inspiration som med- og modspiller. Om at skabe i inspirationens rus, som opleves som den optimale lykketilstand, hvad enten man er barn i en sandkasse eller en maler foran sit lærred.
Men inspiration kan også blive et drug. Hudløs ærligt fortæller Finn Nørbygaard om den rastløshed, som kan blive følgen af "manglen på rusen". Dette suppleres med en mængde eksempler fra litteraturen.
Inspiration er nært forbundet med kreativitet. Hvis forholdet mellem inspiration og kreativitet er som et sundt, respektfuldt søster/bror forhold, er der store muligheder for et godt liv. Er det derimod som et fjernt kusine/fætter forhold, og disse fætter/kusine sammenkomster er blevet sjældnere og sjældnere, kan livet føles blodfattigt.
Varighed: 1 time.
På samme måde er det med menneskesindet, som er sat sammen af både gode og onde kræfter. Nogle mennesker lever deres liv uden nævneværdig at mærke nogle af delene, mens andre tumler med dæmonernes besættelse uden oplevelse af englehjælp hele livet igennem.
Nogle går til grunde, andre skaber stor kunst.
Dæmonerne kan optræde i mange forskellige iklædninger. Finn Nørbygaard fortæller bl.a. om, hvordan hans materielle rigdom på forunderlig vis pustede til hans egen dæmon.
Med en lang række eksempler - både fra Finn Nørbygaards eget og andre kendte danskeres liv - fortælles om dæmonernes rasen. Kun ved at lukke dem ud af skabet og se dem i øjnene, kan de blive en integreret – og inspirerende – del af livet.
Varighed: 1 time.
Naturligvis handler samarbejde om den enkeltes evne til at udvise fleksibilitet og om at være omstillingsparat. Men Finn Nørbygaard betragter samarbejde fra en helt anden synsvinkel, nemlig ved at sætte fokus på det vigtigste samarbejde i menneskelivet: samarbejdet mellem hovedet og kroppen.
Dette samarbejde har specielt det moderne, vesterlandske menneske vanskeligt ved. Og det er Finn Nørbygaards påstand, at en ubalance på dette område kan skabe stor ravage på de indre linjer. Han ved, hvad han taler om. I afgørende perioder i sit liv har Finn Nørbygaard måtte erkende, at misligholdelse af kontakten mellem hovedet og kroppen har udløst et psykisk knockout.
Hvor mennesker mødes, kommunikerer vi. Bevidst eller ubevidst. For at få en oplevelse af at leve et meningsfuldt liv, er det vigtigt, at vi kommunikerer på en måde, som virker rigtig for os. Men al forskning viser også, hvor afgørende det er, at vi bruger vores evne til at udtrykke os.
Varighed: 1 time.