"Livvagterne" DR1's dramaserie om Jasmina, Jonas, Rasmus og deres kollegaer i Politiets Efterretningstjeneste, der sætter deres liv på spil i demokratiets tjeneste blev set af ca. 1,5 millioner seere hver søndag aften. De første afsnit viser, hvorledes de beskytter ministre mod yderligtgående politiske kræfter såvel som mod sindsforvirrede stalkere, hvordan de overvåger terrormistænkte og hindrer attentater mod en udenlandsk minister.
Hans Jørgen Bonnichsen vil med afsæt i tv-dramaets fiktion fortælle om, hvor tæt serien er på virkeligheden i PET's arbejde med at modvirke og forhindre ekstremisme og terrorisme i Danmark. Et arbejde, hvor der værnes om den danske, demokratiske grundtanke i en foranderlig og ustabil verden.
Foredraget er en beretning om fiktion og fakta, der hver for sig behandler udfordringerne i en fredelig sameksistens på tværs af meninger, vilkår og tro.
Foredraget er en barsk og realistisk beskrivelse af den alvorligste kriminelle handling: drab. Og om hvorledes rejseholdet arbejder med drabssagerne.
Hans Jørgen Bonnichsen vil konkretisere efterforskningsarbejdet med en konkret sag.
I løbet af sit universitetsstudie har Hans Jørgen Bonnichsen i særlig grad beskæftiget sig med billedhuggeren Rudolf Tegner (1873-1950), hvis værker er placeret på Tegners Museum og Skulpturpark i det smukke fredede område "Rusland", der er beliggende på Museumsvej 1, 3120 Dronningmølle.
Rudolf Tegner er gennem mange år blevet betragtet som "rå og fremmedartet" og har befundet sig i et kunstnerisk grænseland, hvor der blev stillet tvivl om hans kunstneriske værdi. Han er nu genindsat i den danske kunsthistorie og møder større og større forståelse og anerkendelse som billedhugger. Foredraget beskriver og illustrerer Tegner liv og værker.
I 2020 er det 100 år, siden Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Begivenheden markeres og fejres over hele landet med forskellige initiativer. Her er muligheden for at få indblik og være med til at mindes genforeningen. Hans Jørgen Bonnichsen er barn af grænselandet og vil i sit foredrag gennem familiens og egen – ikke altid lige lykkelige historie – berette om, hvilken betydning det har, og hvilken konflikter der opstår ved at være en del af to kulturer. Beretningen starter med det smertelige nederlag i 1864, hvor Danmark mistede Sønderjylland, der i 56 år blev det en del af det stortyske rige.
Det medførte at i første verdenskrig mistede 5000 unge sønderjyder livet i en kamp, der ikke var deres, deriblandt var Bonnichsens tre onkler. Lige så mange kom hjem invalideret og mærket på livstid. Genforeningen i 1920 blev et lyspunkt, men anden verdenskrig splittede familier, og tiden, der fulgte, helede ikke sårene og det belastede naboskab. I 1955 blev der åbnet muligheden for en fredelige sameksistens ved en aftale mellem Bonn og København om beskyttelse af mindretallene nord og syd for grænsen mod sindelagskontrol og diskriminering.
Alle politimyndigheder og efterretningstjenester ser med stor bekymring på den hastigt stigende IT-kriminalitet. Det danske Center for Cybersikkkerhed betragter truslen som ”meget høj”, Det betyder, at det er meget sandsynligt, at den rammer danske myndigheder, virksomheder og borger. Det samme gør sig gældende, når det drejer sig om spionage.
Hans Jørgen Bonnichsen har siden 1988 fulgt situationen nøje. Han blev dengang uddannet på Canadian Police College og hos FBI i efterforskning af cyberkriminalitet. Han har gennem de seneste år holdt adskillige foredrag om emnet for førende sikkerhedsudbyder og IT-ansvarlige, og vil nu tilbyde sit foredrag til andre interesserede. Han vil fortælle om truslerne, om de cyberkriminelles fremgangsmåder, om de statsstøttede hackere, om spionage illustreret gennem en række aktuelle sager. Sidst, men ikke mindst om politi og efterretningstjenesternes indsatsområder og giver gode råd om, hvordan vi som borgere kan beskytte os bedst muligt.
Erfaringer fra 41 års politilivs møde med ondskaben.
Et af Hans Jørgen Bonnichsens mest populære foredrag. Han vil ud fra personlige oplevelser og erfaringer høstet gennem eget liv og ikke mindst tiden på Rejseholdet og i PET fortælle om den ”ondskab”, han har mødt.
Det er en rejse, der fører os ind i ”mørket” fra danske provinsbyer over Ground Zero i New York til interneringslejren på Guantánamo. Han vil fortælle om, hvor vigtigt det er – selv om det kan være svært – at kunne se mennesket i ondskaben.
Hvad får unge mennesker til at deltage i Islamisk Stats grusomheder?
Den tidligere PET-chef og terrorekspert Hans Jørgen Bonnichsen fortæller om sin erfaring med terrorismens væsen, dens rødder og tankesæt og metoder belyst fra sit professionelle virke i efterretningsvæsenet fra arbejdet i marken og til chefstillingen.
Bonnichsen beretter, hvordan man med fornuften i behold håndterer en terrortrussel. Hvad gør politiet og efterretningsfolkene?