fbpx

Del på:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

John Andersen

Arkitekt, eventyrer og foredragsholder om hans mange rejser rundt i verden.

  • Om John Andersen
  • Foredrag
  • Anmeldelser

John Andersen (f. 1943) er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole (1970), men allerede som 16 årig opsøgte han eventyret, primært i den vilde natur, hvor bjergbestigning mange steder i verden var drivkraften.

Senere blev det til arkæologiske ekspeditioner, isbjørnemærkninger og især kajakekspeditioner i hele Arktis. John Andersen har lavet hundrede af radioudsendelser samt tv-produktioner, men kom sent i gang (1998) med at skrive bøger. John underviser som lektor på Arkitektskolen og har gennemført mange studierejser til Middelhavslandene og Mellemøsten.

John er tidligere formand for Eventyrernes Klub og har rejst i store dele af verden. Han har skrevet flere bøger bl.a. Silkevejen på motorcykel og Ad støvede veje rundt i Sydamerika.

I 2012 kørte han alene på motorcykel til Mongoliet og hjem i alt 17.000 km.

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på John Andersen er du velkommen til at ringe, sende en mail eller udfylde formularen. Der kan du beskrive dit arrangement, så vil vi vende tilbage hurtigst muligt.

For booking af John Andersen ring til - tlf. 7026 0100

Rundt om Grønland

Eventyrer, forfatter og arkitekt John Andersen har været så mange gange i Grønland, at han ikke ved hvor mange - 40 til 50 gange, lyder hans bud. Gennem næsten 50 år har han udforsket de barske kyster, krydset indlandsisen på ski tre steder, mærket den storslåede natur på egen krop – fra kajakken – og udviklet et nært forhold til grønlænderne.

John Andersen har på seks ekspeditioner padlet rundt om Grønland sammen med tre grønlændere og tre danskere. Foredraget tager udgangspunkt i Johns bog Rundt om Grønland.

Billederne i bogen danner omdrejningspunkt for historier, anekdoter og eventyr, der spænder over såvel en årrække som vidt forskellige områder. Der er beretningerne om kajakture og de barske bjerge i det vilde Østgrønland, fortællingerne om grønlænderne, bygderne og fangerne i det smukke Vestgrønland og anekdoter om Thule og ekspeditionerne i den barske natur i Nord- og Nordøstgrønland.

Velegnet til efterskoler, gymnasier, foreninger med interesse for Arktis og Grønland, underholdning og eventyr.

Varighed: normalt 2 timer, men foredraget kan forkortes og forlænges efter behov

Mellemøsten - en rejse til det lykkelige Arabien

På baggrund af sin bog Rejser til det lykkelige Arabien – På sporet af Carsten Niebuhr fortæller John Andersen om 2 års arbejde med at gennemrejse hele Mellemøsten, Iran og Indien, hvor han opsøgte de lokaliteter, hvor Niebuhr rejste fra 1761-1767.

Det har været både fascinerende og lærerigt at møde mennesker og fremmede kulturer i en verden, hvor der er meget urolighed. John har under de mange rejser ikke mødt fjendskab eller utryghede på noget tidspunkt, men mødt venlige og imødekommende mennesker som var meget interesseret i hans forehavende.

Velegnet til biblioteker, højskoler, kulturinstitutioner m.m.

Varighed: normalt 2 timer, men foredraget kan forkortes og forlænges efter behov.

Nordvestpassagen - om søvejen nord om Amerika

Søvejen nord om Amerika, den såkaldte Nordvestpassagen, er i de seneste år blevet aktuel pga. den globale opvarmning med deraf mindre is og mulighed for at kommer fra Europa til Kina på en hurtigere og dermed billigere måde.

Men den historie er på ingen måde ny. Den danske konge Chr. IV satte den unge kaptajn Jens Munk af sted med 69 mand på to skibe, afsted i kampen om at finde den nye søvej. Jens Munk kom tilbage med et skib og to mand, resten var døde af skørbug. En dramatisk historie som forfatteren Thorkild Hansen har skrevet en klassiker om. Det var også her, at polarforsknings største tragedie fandt sted.

I 1846 under Franklin-ekspeditionen omkom 129 mand på mystisk vis. Sidst var det den norske polarforsker Roald Amundsens, som i 1903 som styrede sit lille skib Gjøa med kun seks mand gennem ishavet til berømmelse.

I 1988 gennemførte polarforsker og eventyrer John Andersen sammen med nordmanden Vidar Sie den første og hidtil eneste kajaksejlads gennem den isfyldte Nordvestpassagen. Ekspeditionen varede i alt ni måneder, og der blev fundet historiske rester fra tidligere ekspeditioner og varder fra den berømte 5. Thule-ekspedition, som Knud Rasmussen gennemførte i 1924.

Velegnet til virksomheder – f.eks. motivation, peptalk, teambuilding og andre erhvervsemner – institutioner, biblioteker, gymnasier som temaindlæg.

Varighed: normalt 2 timer, men foredraget kan forkortes og forlænges efter behov.

Motorcykelrejser

John Andersen er en ældre ”klassisk motorcyklist”.

John Andersen fik motorcykel som 18-årig, kørte til han var 35 år, hvor børn, hus og bil kom i vejen for livet på to hjul, og motorcyklen endte i garagen. Efter et ændret liv som 60-årig, købte han igen en motorcykel. Her erfarede han, at mange ting var ændret. Flere biler, tættere trafik, men værst af alt – mobiltelefoner, med uopmærksomme biliste

John har lavet motorcykelrejser gennem Europa og Tyrkiet, Cuba og Island rundt, Chile og Argentina, og i 2012 en solotur til Mongoliet og retur – 17.000 km i alt.

John beretter om motorcyklerne, udstyr, planlægning, historiske oplevelser og om at køre hen over de mongolske stepper og mødet med hestenomaderne i deres hvide ger telte.

Velegnet til virksomheder – f.eks. motivation, peptalk, teambuilding og andre erhvervsemner – skoler og foreninger.

Varighed: normalt 2 timer, men foredraget kan forkortes og forlænges efter behov.

Beretningen om Qillarsuaq

– om indvandring fra Canada til Thule i 1870'erne.

John Andersen beretter i foredraget om den sidste eskimoiske indvandring fra Canada til Thule i 1870'erne. Om kannibalisme, overlevelse og fem års vandring fra Baffin Island til Thule. Om kajakekspeditioner i det højarktiske område, hvor der er mere is end vand. Om møde med isbjørne, hvalrosser og hvaler.

Og også om at rejse sammen med sin 22-årig søn under meget krævende forhold.

Varighed: normalt 2 timer, men foredraget kan forkortes og forlænges efter behov

Silkevejen på motorcykel

Fra april til september 2014 rejste John Andersen 27.000 km på motorcykel fra Danmark til Istanbul i Tyrkiet, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgistan, Kazakhstan , Kina og Sibirien, hvor han fulgte de gamle silkeveje.

Silkevejen er en lang kompliceret historie, hvor mange forskellige historiske perioder og kulturelle strømninger griber ind i hinanden og danner et stort edderkoppespind. Eventyrer og arkitekt John Andersen besluttede at rive et halvt år ud af kalenderen og ene mand køre de 35.000 kilometer på en lille sej Honda 250cc motorcykel – turen gik fra Istanbul til Xian og tilbage igen over Rusland.

John Andersen brugte de gamle karavanseraier – datidens herberger og handelsstationer – som turens røde tråd, og i bogen Silkevejen på motorcykel fortæller han levende og med stor indsigt om datidens Silkevej – og underholdende og hæsblæsende om nutidens Silkevej, som den tager sig ud fra en lille motorcykel. Bogen er illustreret med flere hundrede af John Andersens egne fotografier med steder og mennesker, han mødte på vejen.

Målet var bl.a. at beskrive de mange karavanseraier (hoteller), som blev benyttet gennem 2000 år. I dag er de fleste ruiner, men især i Tyrkiet og Iran er mange restaureret, og enkelte er indrettet som moderne hoteller.

Opgaven var også at beskrive det nuværende liv og trafik på de historiske veje.

Sibirien og Mongoliet på motorcykel

I 2012 rev John Andersen tre måneder ud af kalenderen. Han brugte dagene på endnu en tur på motorcykel - nærmere bestemt 17.000 km gennem Sibirien og Mongoliet. En tur der kan deles i tre dele:

Første del af turen gik gennem Rusland og Sibirien til Baikalsøen - en tur med meget skov, men gode veje.

Anden del gik til Mongoliet, hvor der ikke er ret mange asfalterede veje, og de få, man møder, er i meget dårlig stand. Her blev det til flere rundture på motorcykel og i bil. Blandt andet med et besøg hos de berømte hestenomader, som de fleste husker fra beskrivelser om Djengis Khan.

Tredje del gik tilbage til Sibirien og ned sydover til Kasakhstan og her på langs af det enorme slette land til Rusland, Ukraine, Polen og hjem til Danmark.

Turen blev kørt på en lille Honda 250cc, der klarede turen fantastisk. Ingen punkteringer under den næsten tre mdr. lange tur og kun tre styrt, der ikke var alvorlige.

Hør en fortælling om fantastiske oplevelser, møder med venlige og hjælpsomme mennesker overalt og en tur i historiske omgivelser. Men også en tur med udfordringer med myndigheder og et døgn i arresten i Kasakhstan pga. manglende stempler.

Der berettes om besøg hos mange forskellige mennesker og om nærhed, kontakt og åbenhed, hvor sprog ikke er nogen hindring til forståelse.

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på John Andersen er du velkommen til at ringe, sende en mail eller udfylde formularen. Der kan du beskrive dit arrangement, så vil vi vende tilbage hurtigst muligt.

For booking af John Andersen ring til - tlf. 7026 0100

“Oplægget John Andersen kom med var både med hensyn til indhold og fremstilling i top – han var lydhør overfor respons og kunne i forhold til input både indarbejde det i oplægget og få det til at hænge sammen med den oprindelige røde tråd. John Andersen var både fagligt og personligt overbevisende til stede og havde via sin fremstillingsform rum til at skabe en positiv og glad atmosfære i salen.”
Lis Bris
Nordsjællands Grundskole og Gymnasium
“Det var spændende og alle mine gæster var meget tilfredse med det.”
Karen Lange Hinstrup
Dansk Gasteknisk Center

Uforpligtende forespørgsel

favicon

Tak for
forespørgslen.

Vi svarer dig hurtigst muligt

Følg os på sociale medier
(så bliver vi glade!)

Del på facebook
Del på linkedin
Bliv inspireret af os

Modtag løbende inspiration til dit næste arrangement

cookies-bifald

Vi anvender cookies for at hjælpe dig at navigere og analyse sidens trafik. Hvis du forsætter med at bruge siden, accepterer du vores brug af cookies.