– Nøglen til Præstation, Heling og Kreativitet
Hvordan hænger krop og psyke egentlig sammen? Og hvordan kan vi helbrede dybe traumer og stress – ikke kun gennem ord, men gennem kroppen selv?
I dette foredrag dykker vi ned i det autonome nervesystem, med særligt fokus på vagusnerven, og dets rolle i både sygdom og heling. Du vil få indsigt i, hvordan vores sociale nervesystem kan aktiveres – og hvorfor det netop er denne del, der kan hjælpe os med at præstere på højeste niveau, både i eliteidræt og kunst.
Sammen med Rigshospitalet, SDU og hans kollegaer i Manuvision har de dokumenteret, hvordan man med kropsterapi og et målrettet arbejde direkte på nervesystemet kan hjælpe mennesker med svære stressreaktioner – som eksempelvis krigsveteraner med PTSD. Deres resultater er publiceret både nationalt og internationalt, og en god introduktion findes i Zetlands podcast „Kan man trykke sig ud af traumer?‟ (28. marts).
Tallene taler for sig selv: 65 % af veteranerne oplevede bedring i deres symptomer – og over en tredjedel fik det så godt, at de ikke længere opfyldte kriterierne for PTSD. Det er markant, især for et nervesystem, der har været udsat for så ekstrem belastning som krig.
Det bygger på en simpel, men kraftfuld forståelse: Kun 20 % af de sensoriske nerver sender signaler fra hjernen til kroppen – mens hele 80 % går den anden vej. Det betyder, at hvis vi virkelig vil forandre vores adfærd og følelsesmæssige tilstand, må vi starte med kroppen. Vi må aktivere den kommunikation, som udgår fra kroppen og op mod hjernen.
I sport handler det om at kombinere vores evne til at kæmpe med evnen til at mærke og forbinde os – og i kunsten åbner denne tilgang døren til større sensitivitet og modet til at skabe nyt, bag om ordene og de mønstre, vi ellers er låst fast i.
Dette foredrag er for dig, der vil forstå dig selv dybere – hvad enten du er atlet, kunstner, terapeut, leder eller blot nysgerrig på kroppens kraft og potentiale.