– Et kritisk foredrag om viden, virkelighed, sandhed
I forbindelse med DR’s program ”Ellen imellem”, kom professor Anja C. Andersen med statementet ”Viden er fandeme ikke et synspunkt!”. Dette synspunkt (altså at viden ikke skulle være et synspunkt), har siden vundet støtte blandt adskillige mennesker. Men viden, kan godt betragtes som et synspunkt – og det giver faktisk mere mening at gøre det, ligesom det også kan skabe mere og bedre dialog.
Viden som konstruktioner
Viden er skabt af mennesker (f.eks. forskere) til mennesker. Det bygger på forskellige antagelser, præmisser og fortolkninger, som alt sammen kan være anderledes. Der findes ingen absolutte autoriteter som kan vurdere vidensudsagn uafhængigt af egne forforståelser, interesser, baggrunde eller teorier. Sandheder er noget som bliver skabt – ikke noget som man finder.
Ved du hvad viden, sandhed og virkelighed betyder?
De færreste af os har forsøgt at definere begreber som viden, virkelighed, sandhed – og synspunkt. Hvis vi begynder på det, finder vi ud af, at de kan betyde meget forskelligt, og at det som vi siger og gør, hviler på forståelser som også kunne være anderledes. Vores (oftest ubevidste) forståelser kan både skabe store problemer og begrænsninger i netop vores tanker, følelser og adfærd. Alternative forståelser kan således skabe andre liv og nye verdener.
Med foredraget kan du lære:
- At videnskaben ikke er én entydig enhed, men har mange forskellige og modsatrettede interesser og grundantagelser.
- At din opfattelse af verden er afhængig af dine (ofte ubevidste) erfaringer, teorier og forforståelser.
- At nye forståelser både kan ændre din egen og andres verdener.
- At forholde dig mere kritisk.
- At tvivl er godt.
Du får ikke nye værktøjer, men du får et indblik i værktøjernes værktøjskasse, og du får en horisont, der kan inspirere dig til selv at lave dine egne værktøjer.
I vores samfund hylder vi ofte de individuelle præstationer, og topchefer bliver ofte klækkeligt belønnet for deres indsatser. Men den individuelle indsats er en illusion, og ingen individer har ”supermand-træk”. Ikke desto mindre forherliges de individuelle præstationer – selv når de ikke er individuelle. Og personvurderinger siger oftere noget om den der foretager vurderingen end af den som bliver vurderet. Dette har både et politisk og teoretisk afsæt.
I personlighedspsykologien findes der mange forskellige ideer om hvad det vil sige at være et menneske med en personlighed. En af de dominerende teorier, er den som bliver brugt ved personlighedstests. Her finder man ofte nogle ideer om at folks personlighed ligger inde i hovedet på folk, og at personligheden er relativt uafhængigt af den kontekst og situation som man indgår i. Dette er imidlertid kun én teori om personlighed, og der findes adskillige andre, mere plausible teorier, men som af politiske grunde ikke har vundet indpas.
Dette foredrag omhandler de grundlæggende antagelser om personlighed og identitet. Foredraget belyser en række af de problemer der findes når vi skal svare på spørgsmålet ”hvem er jeg?” For hvem bestemmer egentlig hvem jeg er? Er det dig selv som har det mest rigtige svar på hvem du er, eller er det din ægtefælle, dine forældre, gode venner, psykologen, kollegerne eller din chef? Og findes der overhovedet et rigtigt svar?
Med dette foredrag kan du lære:
- At forholde dig kritisk når nogen siger ”jeg har opnået det og det”.
- Hvordan dit syn på personlighed smitter af på din interaktion med andre mennesker.
- Om den fremherskende idé om personlighed – og alternativerne til den.
- Hvordan et nyt syn på personlighed giver dig nye muligheder.
- At personlighedstests ikke siger særligt meget om det menneske som bliver vurderet.
Tilpasses til jeres formål
Foredraget kan både være en kilde til inspiration og give forslag til udvikling og nytænkning. Det bestemmer I. Lars kan være hos jer i 1 time og op til en hel dag, og arrangementet kan udfoldes som et klassisk foredrag eller som en workshop – afhængigt af jeres ønsker og behov.
En af de vigtigste ledelsesdiscipliner er rekruttering. Derfor er det også yderst påfaldende, at de fleste ledere bruger gammeldags metoder, der tager udgangspunkt i menneskesyn der hører et andet århundrede til. De metoder vi bruger til rekruttering i dag, adskiller sig ikke væsentligt fra det man gjorde for 25 år siden.
CV’et handler om fortiden, og siger intet om kandidaters kommende præstationer
Hvis du gør som de fleste ledere, headhuntere og rekrutteringskonsulenter, så sætter du formentlig CV’et forrest, når du vælger, hvem du skal invitere til jobsamtale. Og når du skal bruge en ny direktør, leder eller en ny konsulent, vil du sikkert helst have en, som har ledererfaring henholdsvis konsulenterfaring. Men har du egentlig tænkt over, hvorfor du vil det? Her vil du sikkert svare, at det er, fordi det er vigtigt, at kandidaten har erfaring fra en lignende stilling. Men det er det ikke! Foredraget giver forklaringerne på netop det.
Jobsamtaler handler om at vurdere mennesker, men det er folk virkeligt dårlige til – bias i jobsamtalen
Formålet med den typiske jobsamtale er, at vi skal vurdere andre. Som jobinterviewere er vi imidlertid altid underlagt forskellige former for biases. ’Bias’ er en fejlkilde, et metodisk problem eller en forudindtagethed, som drejer vores vurderinger i særlige retninger. Sådanne fordrejninger foregår som regel ubevidst, og selvom man ligger under for biases, har man ofte en tendens til at tro, at man ikke bliver påvirket af dem. Det er umuligt helt at undgå biases, og det er nærmest kun ved at ændre selve formålet med jobsamtalen (som jo er personvurdering), at vi kan sætte os ud over dem. Foredraget fortæller hvordan det hænger sammen.
Med dette foredrag kan du lære at:
- Stille kritiske spørgsmålstegn ved dine egne metoder til rekruttering.
- En god medarbejder ikke er noget som du kan finde, men derimod noget som du selv er med til at skabe.
- Finde nye metoder når du skal rekruttere.
Tilpasses til jeres formål
Foredraget kan både være en kilde til inspiration og give forslag til udvikling og nytænkning. Det bestemmer I. Lars kan være hos jer i 1 time og op til en hel dag, og arrangementet kan udfoldes som et klassisk foredrag eller som en workshop – afhængigt af jeres ønsker og behov.
– Et kritisk foredrag om virkelighed, sandhed, og vejen til nye verdener
Når vi tænker, føler eller gør noget, så ligger der forskellige ideer om sandhed og virkelighed gemt heri. Både som menneske og som organisation. De færreste af os har imidlertid forsøgt at definere begreberne. Og i de fleste definitioner så bruges det ene begreb til at definere det andet med. Vores (oftest ubevidste) forståelser kan både skabe store problemer og begrænsninger i netop vores tanker, følelser og adfærd. Alternative forståelser kan således skabe andre liv og nye verdener.
En dekonstruktion af det vi tager for givet
Nogle gange fornemmer du sikkert, at noget er forkert, men uden at kunne tale imod det. Ved at forstå, at alt er bygget op omkring særlige forståelser af virkelighed og sandhed, så lærer du, hvordan du kan sætte ord på dine fornemmelser og dekonstruere det som er galt. Og så lærer du ikke mindst, hvordan du kan finde nye veje.
Med foredraget kan du lære:
- At din opfattelse af verden er afhængig af dine (ofte ubevidste) erfaringer, teorier og forforståelser.
- At nye forståelser både kan ændre din egen og andres verdener.
- At det, vi kalder for viden, blot er en tro, og videnskaben kan ikke hjælpe os – snarere tværtimod.
- At forholde dig mere kritisk.
- At tvivl er godt.
Du får ikke nye værktøjer, men du får et indblik i værktøjernes værktøjskasse, og du får en horisont, der kan inspirere dig til selv at lave dine egne værktøjer.
Kan vi løse problemer med dit foredrag – og hvor lang tid varer det?
Hvis du eller din organisation kæmper med nogle forskellige problemstillinger – hvad end det handler om at blive mere tilfreds, få flere kunder, få vagtplanen til at gå op, blive bedre til at rekruttere, erobre nye markeder – så tilpasser jeg gerne foredraget specifikt til dette.
Foredraget kan både være en kilde til inspiration og give forslag til udvikling og nytænkning. Det bestemmer I. Lars kan være hos jer i 45 minutter og op til en hel dag, og arrangementet kan udfoldes som et klassisk foredrag eller som en workshop – afhængigt af jeres ønsker og behov.