fbpx
martin-spang-olsen-bifald

Del på:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Martin Spang Olsen

Billedkunstner, forfatter og foredragsholder om klimaproblematikker, sansning, kreativitet og sundhed

  • Om Martin Spang Olsen
  • Foredrag
  • Anmeldelser

Martin Spang Olsen er kendt som stuntman, billedkunstner, forfatter, sanger, skuespiller, sundheds- og bevægelsesekspert m.m.

Hans formelle uddannelse er cand. mag i musikvidenskab og oldtidskundskab fra Kbh. Universitet og Royal Holloway University (UK), men han har en lang række privatuddannelser og kurser bag sig.

Siden 1983 har han arbejdet som udøvende kunstner og har været aktiv i alle dele af kultur- og undervisningsverdenen.  Det har givet ham indgående kendskab til kreative, pædagogiske og sensoriske processer, som har dannet grundlag for hans bøger, foredrag, workshops og uddannelser gennem årene.

Siden 1983 har han samlet sine aktiviteter i firmaet MSO Productions, der rummer både en musik-, en billed- og en filmafdeling.

I 1983 grundlagde han Stuntskolen sammen med lillebroren, Lasse, en af verdens første stuntskoler og basen for Nordens første generation af stuntmen.
Sideløbende uddannede han sig inden for martial arts, og han har i dag høje gradueringer inden for en række systemer.  I 2004 grundlagde han Nordsjællands Gong Fu Akademi, hvor han stadig er aktiv som chefinstruktør.

I alt har Martin Spang Olsen 28 professionelle titler, og han har gennem årene medvirket i mere end 200 teater-, film- og tv-produktioner.  Han har rådgivet og undervist på de fleste danske læreranstalter og været konsulent for erhvervslivet siden 1985.

Har produceret musik, tv, film, kunstudstillinger, bøger og teaterproduktioner og er forfatter og medforfatter til en lang række fagbøger og artikler.  Han har også grundlagt flere uddannelser og organisationer, senest Sensory Training Institute (2012) og What If Institute (2020).

Men han er også type 1 diabetiker, og gennem sygdommen har han fået indsigt i de mange årsager, der ligger bag autoimmunitet, som er i eksplosiv stigning i alle lande.

Forfatter til bøgerne:  Forfatter til bøgerne: Stunt (1-2) (Bogfabrikken Fakta, 1992); Stunttræning (Gyldendal1994); Sang, Dans og Slagsmål (L&R Fakta, 1998) Organisk Frasering (Edition Wilhelm Hansen, 2000); Martin S.’ Julerim (Elkjaeroghansen, 2002) samt et stort antal artikler og kronikker.

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på Martin Spang Olsen er du velkommen til at ringe, sende en mail eller udfylde formularen. Der kan du beskrive dit arrangement, så vil vi vende tilbage hurtigst muligt.

For booking af Martin Spang Olsen ring til - tlf. 7026 0100

Beplant Sahara og løs klimakrisen

Martin Spang Olsen har arbejdet med miljø og klima hele livet.  Hans far, Ib Spang Olsen var æresmedlem af Dansk Naturfredningsforening og den første i Danmark, der underviste i Økologi.  I 1987 udviklede de to en koncept sammen, som i dag måske er det mest relevante initiativ til at redde verdens klima og miljø.  Men først lidt om præmissen:

Klimaforskerne er i dag enige om, at nedskæring i udledningerne ikke længere nok til at bremse opvarmningen.  Selv hvis vi stoppede udledningerne i morgen, ville opvarmningen fortsætte i mange hundrede år, fordi atmosfæren allerede er fyldt med drivhusgasser.

Forskerne er derfor nu enige om, at vi bliver nødt til at supplere med en regulær opsamling af atmosfærens CO2.  Fænomenet kaldes CCS (Carbon Capture and Storage), og det kan f.eks. bestå af skovrejsning (træer lever som bekendt af CO2).  Men det er gigantiske områder, der skal beplantes, hvis det skal have en effekt.  Op til en tredjedel af Jordens landområder.  Så hvad er mere indlysende end at beplante den tredjedel, der i forvejen er ørken?

Hvis Sahara blev grøn og frodig, som det har været mange gange før, ville Afrika for første gang nogensinde blive en international spiller, der kunne brødføde sig selv og det måske meste af verden.  Sult, borgerkrig, arbejdsløshed, migration, sandflugt, vand- og fødevaremangel, tab af biodiversitet og meget andet ville forsvinde.

Men hvis eksperterne er enige om, at det er den vej, vi skal gå, hvorfor er det så ikke sket?  

Måske fordi det er svært at forestille sig et projekt, der ville kræve at det meste af verden arbejdede sammen.  Måske fordi ingen politikere for alvor ønsker Afrika på fode.  Eller måske fordi vi mennesker har et problem med vores forestillingsevne.  Vi er generelt ikke er ret gode til at forestille os scenarier, der aldrig er sket før.

Martin har siden 2012 arbejdet på at adressere begge problemer.  Dels gennem NGO'en, What If Institute, dels gennem Sensory Training Institute.  Hvor What If Institute primært arbejder med strukturelle tiltag, fungerer Sensory Training Institute som en uddannelse, der optimerer empati, kreativitet og forestillingsvene.

Både ørkenbeplantning og optimering af forestillingsevnen bakkes op af forskere som en nødvendig vej til de nødvendige forandringer.  Og ørkenbeplantning nævnes af flere eksperter som DEN ENESTE MÅDE AT LØSE KLIMAPROBLEMERNE PÅ.

En kort gennemgang af Martins koncept for beplantning af Sahara kan ses her.

Foredraget indeholder desuden øvelser, demonstrationer og grafik.

Verden dør uden køer!

En rejse ind i sundhed og bæredygtighed

I årevis er vi blevet advaret mod at spise kød (især det røde). Men i virkeligheden er det omvendt: Det er køerne, der passer på vores klima, miljø og helbred, mens planteproduktionen i stor stil belaster de samme tre områder.

Hvis vi skal genopbygge nedslidt natur og skaffe mad til alle, kommer vi ikke uden om flere køer i landskabet. Fritgående køer lever stort set af regnvand og græs, de opbygger økosystemer, fremmer blomster og insekterne, og så binder de luftens CO2 i jorden. Fritgående køer har med andre ord et negativt CO2-aftryk og behøver altså ikke udgøre den klimatrussel, de beskyldes for.

Ernæringsmæssigt kan ingen grøntsag eller frugt måle sig med kød – faktisk findes en lang række vigtige næringsstoffer kun i animalsk føde. Og modsat, hvad myten fortæller, er der er stadig intet klinisk studie, der påviser, at kød skulle være usundt, hverken på lang eller kort sigt.

Til gengæld kan de grønne udgøre et problem: Planternes egen forsvars-kemi (de såkaldte fytoaleksiner) give os alt fra fordøjelsesbesvær til hormonforstyrrelser, insulinresistens og autoimmunitet. Vores fordøjelse er nemlig ikke gearet til planter. i 2.5 mill. år har mennesket levet af kød, seafood og honning, mens planter – primært frugt, bær og nødder - har udgjort nogle få procent.

Store økonomiske interesser kæmper i denne tid for at udfase traditionel kødproduktion. Sammenlignet med den enorme profit, der ligger i industriforarbejdet korn-, sukker- og frøolieprodukter er der nemlig ikke meget at tjene på en ko, der blot skal slagtes og skæres ud. I dag, hvor myter er blevet erstattet kliniske studer, ved vi, at både verden og vi mennesker har brug for køer for at overleve. Så der er ikke for meget at sige, at verden dør uden køer.

Martin fik konstateret diabetes 1 i 2017. Herfra begyndte en rejse ind i nyeste forskning omkring kost og livsstil. Foredraget kombineres med sundhedsråd, demonstrationer og øvelser.

Alt er sansning

Optimerede sanser er vejen til forøget sundhed, kreativitet og indlæringsevne Fysisk bevægelse gavner indlæringen, det ved de fleste. Den gavnlige effekt skyldes dog ikke muskelarbejdet i sig selv, men derimod den indbyggede aktivering af sanseapparatet. Det er gennem sanserne, vi lærer. Derfor forbedres indlæringsevnen, når sanserne optrænes. Det er et komplekst fænomen, som involverer mange lag af personligheden - og frem for alt syntesen mellem lyd, krop, og følelse. Og grunden til, at bevægelse er så gavnligt, både for læring og alt andet, er, fordi vi er bevægelse. Alt i os bevæger sig – selv vores følelser og tanker.  Og jo mere organisk, vi kan hægte os på den iboende bevægelse, des sundere, gladere, kreative osv. bliver vi. Og des hurtigere lærer vi. Sensorisk Træning kalder Martin sin metode til sanseoptimering.  Systemet består af en systematisk optræning af sind og krop med sanserne som udgangspunkt. Målet er en perfekt balancering af alle sanser og intelligenser i en hypersanselig helhed, der rækker ud over de fysiske sanser. Øvelserne kan til forveksling ligne øvelser fra sang, dans, kamp, Qi Gong, teater, stunt o. lign., men i praksis er der tale om en kompleks harmonisering af krop og sind, som ikke er teknisk funderet. I 2012 formaliserede Martin sine principper under Sensory Training Institute. Foredraget indeholder båder teori, demonstrationer og gruppeøvelser.

Ib Spang Olsen & søn

Ib Spang Olsen døde 15 januar 2012, og i 2021 ville han være fyldt 100 år. Han var den sidste af en legendarisk generation af tegnere, som talte folk som Arne Ungermann, Valdemar Andersen, Ib Andersen, Des Asmussen, Hans Bendix, Eiler Krag, Lars Bo, m.fl. Fælles for dem var en veludviklet teknik og fortællekunst – ikke mindst i form af bogillustrationer og aktuelle kommentarer.

Ib Spang Olsen huskes især for sit samarbejde med Halfdan Rasmussen, som strakte sig fra 40'erne til Halfdans død 2002. Derudover lavede Ib utallige portræt- og landskabsbilleder, skrev børnesange, artikler og teaterstykker, designede keramik og lamper, lavede opfindelser, deltog i politisk arbejde og meget andet, som bragte ham stadig længere fra kunstnerne på parnasset.

Ibs søn, Martin, fortæller i sit foredrag om sin opvækst i et kunstnerhjem (hans mor er billedkunstneren Nulle Øigaard), om deres fælles rejser og oplevelser samt om sit professionelle samarbejde med Ib, som både tæller film, tv, bøger og musikudgivelser. Der indgår både musik, film, tegninger og fotos i foredraget. Ved mindre forsamlinger kan foredraget kombineres med tegnekursus eller børnekoncert.

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på Martin Spang Olsen er du velkommen til at ringe, sende en mail eller udfylde formularen. Der kan du beskrive dit arrangement, så vil vi vende tilbage hurtigst muligt.

For booking af Martin Spang Olsen ring til - tlf. 7026 0100

Ingen anmeldelser på foredragsholderen...
...men de kommer!

Uforpligtende forespørgsel

favicon

Tak for
forespørgslen.

Vi svarer dig hurtigst muligt

Følg os på sociale medier
(så bliver vi glade!)

Del på facebook
Del på linkedin
Bliv inspireret af os

Modtag løbende inspiration til dit næste arrangement

cookies-bifald

Vi anvender cookies for at hjælpe dig at navigere og analyse sidens trafik. Hvis du forsætter med at bruge siden, accepterer du vores brug af cookies.