Danmark bliver hyldet verden over som et mønstersamfund. Et trygt og velstående samfund, som sikrer lige vilkår for alle og tager hånd om dem, der snubler. Det er en model, som over årtier har samlet bred opbakning blandt danskerne. Den model er nu truet – indefra.
Foredraget - baseret på bogen Velfærdsillusionen - rummer en tankevækkende diagnose af skjulte kriser, som utæmmet risikerer at føre til et opgør med det velfærdssamfund, som det store flertal ønsker og tror, at vi har, og som de betaler til med et af verdens højeste skattetryk.
Det står klart, at der er behov for at nytænke den danske velfærdsmodel, hvis den skal bestå.
Oplev et foredrag, der udfordrer dine forestillinger om det Danmark du kender.
Manglende skelnen mellem stat og samfund er et alvorligt svigt i forståelsen af vores velfærdsmodel. Det har ført til en meget stærk stat og et samfund i krise - både Strukturkommissionen og Velfærdskommissionen overså denne betydning og i dag presser det samfundet mens statens magt vokser.
Når velfærdsstaten eksempelvis bestemmer, hvor meget frivilligt arbejde en dagpengemodtager må udføre, stiller krav om håndtryk, udfører omfattende digital overvågning og belaster herberger, daginstitutioner, skoler og sågar foreninger med omfattende bureaukrati, har det indflydelse på samfundets dynamik, medarbejdernes råderum og borgernes frihed.
Der er forskel på, hvordan velfærdsstaten betragter eksempelvis en daginstitution, og hvordan den bliver anskuet i velfærdssamfundet. Førstnævnte ser på mursten, sygedage, lønninger, energiforbrug og den slags hårde tal. Sidstnævnte ser på, hvor trygge forældre og børn er ved den hverdag leder og ansatte skaber i institutionen. Det er væsentligt at huske begge perspektiver, når vi taler om velfærdsmodellen, viser Nick Allentoft i dette foredrag.
- om behovet for et opgør med middelklassens tabuer og normer
Ideen om, at et land er stabilt og succesfuldt, hvis blot det får en stor middelklasse, er dokumenteret til fulde i Danmark. Vi er blandt Verdens mest lykkelige folk, vi er rige og i hverdagen fungerer tingene for de fleste.
Men i dag er det som om en tilværelse i middelklassen er det eneste rigtige liv, man kan skabe sig i Danmark. Altså sådan et liv, hvor man er lønmodtager med god lang opsigelse, sundhedsforsikring og en vennekreds, der lever på samme måde. Så er alt godt.
Derfor skal vi nu være opmærksomme, og bryde tabuer og normer i middelklassen, for eller risikerer den danske succes at være midlertidig.
Nick Allentoft tager i dette foredrag fat i middelklassens tabuer og opfordrer til at bryde ud og op, hvis vi også fremover vil have et velfærdssamfund.
Berettigelsen for den velfærdsmodel, som danskerne sætter så højt, er det man kan kalde den sociale kontrakt. Altså fri og lige adgang til sundhed og uddannelse samt en vis sikkerhed for social tryghed gennem økonomisk og faglig hjælp, hvis vi møder en livskrise - det sidste er en væsentlig detalje, for selvom det er fristende at afvise tanken kan vi alle møde en krise i livet, som slår os ud af kurs i kortere eller længere tid.
I dette foredrag viser Nick Allentoft, hvordan den sociale kontrakt er brudt, og udsatte borgere bliver klemt i velfærdsstatens bureaukrati og kvalt i samfundets forventninger til, at folk får den hjælp, de har brug for.
Kom med på en rejse gennem 40 års danmarkshistorie, når Nick Allentoft fortæller om sit liv. Fra butikstyv til observatør i SSP-udvalg i Ebeltoft over den værnepligtige suppleant, der rykkede frem efter et tillidsmanden blev dræbt i en motorcykelulykke til et liv som selvstændig med op og nedture.
Han har haft et arbejdsliv i periferien af magtens cirkler, og præget magthaverne gennem sin journalistik.
Nick fortæller engageret og med personlig refleksion om et Danmark, hvor velfærd er blevet en sovepude, der truer med at kvæle samfundets dynamik og udvikling.