Henrik DentaForedrag

Guld og bedrag

Et foredrag om, hvordan Danmarks Nationalbank snød nazisterne – og hvorfor historien har været gemt væk i 75 år.

I et livligt og underholdende foredrag tager forfatter og tv-journalist Henrik Denta publikum med ind i en historie, der har været en velbevaret hemmelighed indtil nu. Og i en verden, hvor der sjældent kommer fremmede ind, nemlig på direktionsgangen og i kælderen under Danmarks Nationalbank.

Det er historien bag historien i bogen Guld og bedrag – De risikerede alt for at snyde nazisterne – en af de mest omtalte bøger i 2015.

I kælderen under banken lå der i 1938 over 20 tons guld. Og på direktionsgangen var der stigende bekymring for, at Hitlers fremmarch i Europa også ville gå ud over Danmark. Hvis nazisterne besatte Danmark ville de med sikkerhed stjæle de mange tons guld i Nationalbankens kælder som en af deres første handlinger.

Det er historien om, hvordan Nationalbankens øverste direktør og den danske regering med statsminister Thorvald Stauning i spidsen lagde hemmelige planer, der sendte guldet i sikkerhed i udlandet. Selv om det var forbudt at føre guld ud af Danmark. Og det er historien om, hvordan guldet på bedste Olsen-banden manér blev ført ud med lastbil og damplokomotiv midt om natten.

Historien har aldrig været fortalt før. Først da Henrik Denta fik aktindsigt i korrespondancerne mellem nationalbankerne i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England og USA begyndte historien at dukke op i sin helhed. De få implicerede personer, der har haft kendskab til hele historien, har aldrig pralet af deres bedrifter sidenhen.

Til foredraget vil der være mulighed for at købe bogen med rabat.