Medarbejdernes modstand mod forandring er en skrøne, men bruges ofte som forklaring på, hvorfor nødvendige forandringer ikke er blevet søsat og gennemført.

Sandheden er, at stort set alle medarbejdere motiveres af forandring, hvis blot man griber det rigtigt an. Succes med forandringer handler først og fremmest om ledelse. Og heldigvis er forandringsledelse ganske enkelt, når først man har luret fidusen af.

Forandringspuklen består af tre ting, der skal overkommes, når forandringer skal søsættes og gennemføres. For det første byder forandringer altid på ekstra arbejde, fordi den daglige drift skal passes samtidig med håndteringen af forandringens udviklingsopgaver. For det andet er det nærmest en naturlov, at man til at starte med oplever faldende performance på netop de parametre, man satte sig for at forbedre. Endelig kan man ikke se det, der er på den anden side af forandringspuklen, og det betyder, at det er et spørgsmål om tro og overbevisning, at forandringen faktisk fører til noget bedre.

Derfor er den absolut vigtigste ledelsesopgave at kommunikere, hvor vi skal hen og hvorfor, så medarbejderne kan være trygge ved og mobilisere deres fulde motivation i forandringsprocessen. Fejler man i kommunikationen, får man velfortjent modstand. Forstår man derimod at kommunikere til medarbejdernes hjerner og hjerter, vil de gå gennem ild og vand for én.

I dette foredrag giver Bo Bresson en enkel trepunkts opskrift på, hvordan ledere og medarbejdere kan komme sikkert over forandringspuklen.